V stavbi lokalnih oblasti v Donecku še vedno ostajajo zabarikadirani protestniki. Foto: Reuters
V stavbi lokalnih oblasti v Donecku še vedno ostajajo zabarikadirani protestniki. Foto: Reuters
Ukrajina
Putin je ukrajinskim oblastem sporočil, da bo moral zaščititi ruske državljane v Ukrajini. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Prihodnji teden bodo prvič od začetka krize v Ukrajini za pogajalsko mizo sedli najvišji diplomatski predstavniki Kijeva, Moskve, Washingtona in Bruslja. Poiskati bodo poskušali načine za umiritev razmer v državi po ruski priključitvi Krima.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem zahteval, da se štiristranski pogovori osredotočijo na iskanje in spodbujanje notranjega dialoga med Ukrajinci, da bi se tako dogovorili o spremembah ustave, ne pa na različne vidike v dvostranskih odnosih med udeleženci.

Lavrov je Kerryju dejal, da se morajo oblasti v Kijevu končno odzvati na zahteve vzhodnih in južnih regij v Ukrajini. Oba sta pozvala vse strani, da se vzdržijo nasilja.

Ameriški državni sekretar je v torek obtožil ruske agente in posebne enote, da podpihujejo separatistične nemire na vzhodu Ukrajine, kjer so v zadnjih dneh proruski aktivisti zasedli več vladnih poslopij in ponekod razglasili neodvisnost.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je aktivistom sporočil, naj se začnejo pogajati, ali pa bodo proti njim nastopili s silo. "Dve možnosti sta - politična pot in pogajanja za politično rešitev razmer ali pa uporaba sile," je dejal pred sejo ukrajinske vlade.

"Tistim, ki želijo dialog, predlagamo pogovore in politično rešitev. Manjšini, ki želi konflikt, bodo ukrajinske oblasti odgovorile s silo," je sporočil Avakov in izrazil pričakovanje, da bodo rešitev v vsakem primeru našli v 48 urah.

"Na območjih mest Lugansk, Doneck in Harkov se nadaljuje protiteroristična operacija," je še dodal.

Okrepitve na vzhod države
Kijev je na omenjena območja napotil dodatne varnostne sile, ki jim je v torek uspelo znova prevzeti nadzor nad vladnim poslopjem v Harkovu. Protestniki pa še vedno ostajajo zabarikadirani v stavbi lokalnih oblasti v Donecku in na sedežu ukrajinske tajne službe SBU v Lugansku, kjer naj bi po poročanju tujih medijev zasedbo še okrepili.

SBU je oborožene aktiviste v torek obtožil, da 60 ljudem v stavbi že od nedelje ne pustijo oditi in da jih zadržujejo kot talce. Danes so sporočili, da so jih po dveh krogih pogajanj med predstavniki ukrajinskih oblasti in lokalnimi politiki 56 le izpustili. Ni pa popolnoma jasno, koliko ljudi še vedno zadržujejo.

Rusija opozarja pred državljansko vojno
Moskva je Ukrajino ob zaostreni retoriki opozorila, da bi lahko uporaba sile proti protestnikom na vzhodu Ukrajine pomenila začetek državljanske vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem dejal, da Rusija nima nobenega namena, da bi napadla Ukrajino, a da si pridržuje pravico, da zaščiti interese ruskega prebivalstva v državi. Hkrati je obljubil, da se bo Rusija pogajala z ukrajinskimi oblastmi.

Nemška kanclerka Angela Merkel je Rusijo obtožila, da ne naredi dovolj, da bi zmanjšala napetosti in skušala rešiti krizo. "Žal na številnih območjih ni mogoče videti, da bi Rusija pripomogla k umiritvi razmer," je pred poslanci nemškega parlamenta dejala Merklova.

Kijev postavil ultimat protestnikom v Donecku
Kijev postavil ultimat protestnikom v Donecku