Na ulicah je bilo videti veliko več ljudi. Foto: Reuters
Na ulicah je bilo videti veliko več ljudi. Foto: Reuters
Alep
Posledice spopadov so vidne na vsakem koraku. Foto: Reuters
Alep
Otroci so doživeli nekaj trenutkov brezskrbne igre. Foto: Reuters

Na ulicah Alepa je bilo v zadnjih dneh videti ljudi, ko so se po dolgem času lahko varno odpravili do trgovin, medtem ko so se otroci brezskrbno igrali. V mesto se je celo vrnilo nekaj prebivalcev, ki so predtem pobegnili pred bombami in nenehnimi spopadi.

Ustavitev sovražnosti, ki je plod skupnega dogovora Rusije in ZDA, je začela veljati v noči s petka na soboto in od takrat že opažajo znaten upad števila žrtev. Glede na podatke proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je bilo v petih dneh ubitih 24 civilistov, kar je izredno malo, saj jih je bilo še februarja vsak dan ubitih 38.

Od začetka vojne pred petimi leti je življenje po neuradnih podatkih izgubilo več kot 270.000 ljudi, od tega več kot 79.000 civilistov.

Premirje sicer ne velja za območja, kjer delujeta skrajni skupini Islamska država in Fronta Nusra, a tam, kjer velja, so zaznali zmanjševanje spopadov. Sirske oblasti in uporniki sicer drug drugega nenehno obtožujejo kršitev premirja.

Krhko premirje
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je dejal, da se za zdaj spoštuje premirje, a to vseeno ostaja krhko in pot do uspeha je še dolga. Mednarodna skupnost upa, da bo dogovor o premirju omogočil zagon mirovnih pogajanj, za katera si želijo, da bi pripeljala do konca vojne. "Položaj na terenu bi lahko opisali kot krhkega. Uspeh ni zagotovljen, a napredek je opazen."

Te ocene je visoki predstavnik ZN-a podal ob zasedanju posebne skupine, ki nadzira spoštovanje prekinitve ognja in ki jo skupaj vodijo ZDA in Rusija. "Na splošno prekinitev ognja drži. Nekaj je sicer še območij, kjer se boji nadaljujejo (...), a pomembno je, da so incidenti omejeni," je še povedal de Mistura. Zaradi relativnega miru lahko humanitarni delavci dostavljajo nujno potrebno pomoč obleganim območjem, v katerih je ujetih približno pol milijona ljudi. Še približno štirje milijoni ljudi, ki prav tako nujno potrebujejo pomoč, pa so na težko dostopnih območjih.

"Glede na to, kakšno je bilo stanje prej, smo očitno naredili velik napredek, vendar pa nas veliko dela še čaka," je de Mistura še ocenil stanje v Siriji.

Ponovil je, da naj bi se sprte strani na novem krogu mirovnih pogajanj v Ženevi sešle 9. marca. Sprva so sicer načrtovali, da bi se pogovori začeli že v ponedeljek, 7. marca, a so imeli kar nekaj logističnih težav, saj da so težko našli sobe za udeležence, ker Ženeva ravno gosti enega največjih avtomobilskih salonov na svetu.

Premirje priložnost za sprehod po Alepu
Alep je bil v zadnjih letih eno izmed glavnih bojišč med vladnimi silami in uporniki, kar je vidno tudi pri posledicah napadov in spopadov v mestu. Premirje so zato mnogi izkoristili tudi samo za to, da so lahko zapustili svoje domove in se sprehodili po ulicah.

"Park je bil včeraj videti kot čebelnjak, kamor so se zgrnili otroci in družine," je za agencijo Reuters po telefonu povedal Abdulah Aslan. "Bilo je ljubko in sončno, park je bil poln, ljudje se zdaj počutijo varnejše, ko se odpravijo ven," je še dodal.

Oživele so tudi mestne tržnice, ki so spominjale na dneve pred prazniki, ko se vsi odpravijo še po zadnjih nakupih. "Poglejte tržnice. Kje so se skrivali ti ljudje?" se je ob tem spraševal Mahmud Ašrafi.

Tudi v drugem delu mesta, ki je pod nadzorom vladnih sil, je bilo čutiti zatišje, in prebivalci poročajo o upadu uporniških bombardiranj. A tako v vladnem kot v uporniškem delu mesta ljudje vseeno ostajajo v strahu in so previdni v napovedih glede trajnega miru.

Telefonski pogovor četverice
O premirju se bodo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v petek po telefonu pogovarjali britanski premier David Cameron, francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel.

Pogovor naj bi bil priložnost, da trojica evropskih voditeljev pride skupaj in da ruskemu predsedniku jasno vedeti, da se mora ustavitev ognja v Siriji obdržati in odpreti pot pravi politični tranziciji, so sporočili iz kabineta britanskega premierja. To bo prvi pogovor četverice voditeljev od uveljavljene ustavitve ognja pred slabim tednom dni.

V Siriji se počasi vrača elektrika, potem ko jo je čez dan zmanjkalo na celotnem ozemlju države. Na vojnih območjih je že sicer elektrika na voljo le nekaj ur na dan, a električni mrk po vsej državi je vseeno redkost. Sirsko ministrstvo za elektriko je sporočilo, da vzrok za izpad še ni znan, a da bo kmalu električno omrežje znova delovalo normalno.