Policija je zakrila prestreljeni avtomobil pred radovedno javnostjo. Morilec je v polminutnem streljanju porabil najmanj 15 nabojev, pri tem pa ni šlo za streljanje na slepo. Foto: EPA
Policija je zakrila prestreljeni avtomobil pred radovedno javnostjo. Morilec je v polminutnem streljanju porabil najmanj 15 nabojev, pri tem pa ni šlo za streljanje na slepo. Foto: EPA
Annecy - poboj britanske družine v Alpah
Družina Al Hilli je prišla v kamp ob jezeru Annecy v ponedeljek, kjer bi morala ostati do konca tedna, a nato je prišel usodni izlet v gozd. Foto: EPA
Pretresljiv štirikratni umor v Franciji

Poboj, ki spominja na mafijske obračune in delo profesionalnega morilca, je pretresel Francijo in Veliko Britanijo. Francoske oblasti so medijem priznale, da bi se zločin v idiličnem podeželju sredi francoskih Alp lahko zgodil zaradi spora med bratoma Al Hili, ki se pravdata zaradi očetove dediščine.

Spor bratov zaradi očetove dediščine
"Zdi se, da je potekal spor med bratoma zaradi denarja. To je verodostojna informacija, ki smo jo prejeli od britanske policije," je novico potrdil tožilec departmaja Haute-Savoie. "Brat bo podrobno zaslišan, vsako sled podrobno raziščemo," je napovedal Eric Maillaud, ki pa ob tem ni izključil povsem drugačnega ozadja obračuna z družino Al Hili.

50-letni brat umrlega Saada Al Hilija se je v četrtek zglasil na eni izmed britanskih policijskih postaj, da bi se razglasil za nedolžnega in sodeloval v preiskavi. Brata sta se pravdala zaradi očetove dediščine. Njun oče je lani umrl, brata pa se nista mogla sporazumeti predvsem glede lastništva nepremičnin v Franciji, Švici in Španiji.

Brat pokojnika je britanskim policistom zanikal, da bi bil v sporu zaradi finančnih zadev. Uradno sicer še ni bil zaslišan, se bodo pa z njim kot pričo v Veliki Britaniji pogovorili tudi francoski policisti.

Pobita družina Al Hili je živela v milijon funtov vredni hiši v vasi Claygate v Surreyju blizu Londona. Brat, ki ga bremeni zapuščinski spor, s svojo družino stanuje v bližnjem Kingstonu na Temzi. Obe družini sta dobro stoječi in vključeni v svoje okolje ter naj ne bi imeli političnih povezav z Irakom.

Hladnokrvni in natančni morilec
V streljanju na gozdnem parkirišču pri vasi Chevaline v bližini jezera Annecy so bili v avtomobilu znamke BMW ubiti 50-letni Saad Al Hili, njegova 47-letna žena Iqbal in njena 77-letna mati, švedska državljanka, katere ime ni razkrito. Trojica v BMW-ju je bila ubita s strelom v glavo in prsi, kar kaže na delo izurjenega in hladnokrvnega morilca. Pri streljanju je morilca zmotil mimoidoči domačin na kolesu, 45-letni Sylvain Mollier, ki ga je morilec ustrelil petkrat.

Starejša sestra v komi, mlajša zaslišana
Prizorišče zločina je v sredo ob 15.50 odkril britanski kolesar, nekdanji pripadnik RAF-a. Avtomobil je bil še vžgan, pred njim pa je bila opotekajoča deklica. Sedemletna Zainad je bila ustreljena v ramo, ob tem pa je prejela tri močne udarce v glavo, ki so ji razbili lobanjo. Kolesar ji je s hitrim ukrepanjem in klicem na pomoč rešil življenje. Zainad je trenutno v Grenoblu v umetni komi in jo čaka še ena operacija glave.

Osem ur po nesreči, opolnoči, so forenziki pod krilom ubite matere pri nogah našli otrplo štiriletno deklico, ki pa ni bila poškodovana. Deklico po imenu Zeena so policisti v petek ob pomoči strokovnjakov zaslišali, da bi dobili še kakšno uporabno informacijo.

Več storilcev v belem terencu?
Neimenovani nekdanji letalec, ki je navdušen kolesar, je policiji povedal, da je gozdno parkirišče nekaj trenutkov pred odkritjem kraja zločina zapustil bel terenec. Nesrečni Mollier je sicer samo nekaj minut predtem prehitel britanskega kolesarja. Policisti, vključeni v preiskavo, so tudi razkrili, da ni nujno, da je zločin delo le enega morilca.

Rezultati obdukcije naj bi bili znani v petek popoldne, odgovor na uradno prošnjo za analizo DNK iz Velike Britanije pa pričakujejo v nedeljo.

Pretresljiv štirikratni umor v Franciji