Zgodba o umoru preiskovalnega novinarja in njegovega dekleta na naslovnicah slovaškega dnevnega časopisja. Foto: Reuters
Zgodba o umoru preiskovalnega novinarja in njegovega dekleta na naslovnicah slovaškega dnevnega časopisja. Foto: Reuters
Bratislava
Žalujoči na Trgu slovaške vstaje v Bratislavi prižigajo sveče za umorjeni par. Foto: Reuters
Aktuality
Spletna stran Aktuality.sk, za katero je pisal Kuciak, je sporočila, da bodo objavili njegov nedokončani članek. Foto: Reuters
Velka Mača
Policija preiskuje okolico hiše Jana Kuciaka in Martine Kušnirove v Velki Mači, v kateri sta bila umorjena. Foto: Reuters

Eden od novinarjev slovaškega dnevnika SME je v zvezi s preiskavo Kuciakovega umora na policiji pričal o omenjenih povezavah. Časnik SME je poročal, da naj bi premierjeva svetovalka Troškova poslovala z Antoninom Vadalo, podjetnikom italijanskega rodu, ki posluje na Slovaškem.

Med avgustom 2011 in junijem 2012 je bila zdajšnja premierjeva svetovalka partnerka in solastnica podjetja GIA Managment, ki ga je ustanovila z Vadalo. Italijanska policija je odkrila telefonske pogovore med Vadalo in enim od mafijskih šefov, ki je zdaj v zaporu. Pregon proti Vadali so zaradi pomanjkanja dokazov opustili.

Podjetje GIA Managment je pozneje dobilo novega lastnika Pietra Catroopa, ki je od leta 2016 tudi lastnik podjetja Prodest. Družabnik podjetja je bil v preteklosti nekdanji poslanec stranke Smer-SD in sedanji vodja varnosti v kabinetu predsednika vlade Viliam Jasan. Podjetje je bilo lani tudi pod nadzorom slovaške obveščevalne službe (SIS). Troškova in Jasan se osebno poznata, seznanil pa naj bi ju prav Vadala.

Aktuality bo objavil nedokončani članek
Spletna stran Aktuality.sk, za katero je delal Kuciak, je sporočila, da bodo objavili Kuciakov nedokončani članek o italijanski mafiji in povezavah s slovaško politiko. "Vsem sporočam, da bo Janov članek objavljen, kakor hitro bo mogoče," je napovedal odgovorni urednik Aktualityja Peter Bardy. Kuciak je sočasno preiskoval tudi nepravilnosti v povezavi z gradnjo elitnega stanovanjskega kompleksa.

V Veliki Britaniji rojen preiskovalni novinar Tom Nicholson, ki je tesno sodeloval s Kuciakom, je povedal, da je umorjeni novinar preiskoval goljufiva plačila iz skladov Evropske unije italijanskim državljanom z bivališčem na Slovaškem, ki naj bi imeli stike z mafijsko združbo N'drangheta. "Slovaški organizirani kriminal ni nikoli ubijal novinarjev, niti v slabih starih časih. Medtem ko to ne velja za italijanske mafijske tolpe," je še dejal Nicholson.

Slovaški politični analitik Grigorij Mesežnikov je medtem za AFP ocenil, da bi lahko umor in morebitne povezave s slovaško politično elito povzročile "politični potres" na Slovaškem. "Skrajna meja je bila prekoračena. Ta primer bi moral pretresti volivce vladajoče stranke SMER-SD vse do obisti. Kakor koli, počakati moramo na odziv vodstva stranke," je dejal Mesežnikov.

Slovaški premier Robert Fico je predtem ponudil milijon evrov nagrade za informacijo, ki bi privedla do aretacije morilca oziroma morilcev. Populistični Fico je znan kot velik kritik medijev, na novinarski konferenci leta 2016 je novinarje označil za "umazane, protislovaške prostitutke", ob neki drugi priložnosti pa za "prave, neumne hijene" in "sluzaste kače".

Načelnik slovaške policije Tibor Gašpar je v ponedeljek sporočil, da je bil motiv za umor novinarja "najverjetneje povezan z njegovim preiskovalnim delom".

Umor je naletel na mednarodne obsodbe, vključno z Evropsko unijo in Združenimi narodi, ki so pozvali k hitri in temeljiti preiskavi. "Obsojam to strahopetno dejanje, umori ali zastraševanja novinarjev nimajo mesta v Evropi, nimajo mesta v nobeni demokraciji," je v današnjem odzivu sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Opozorilo" po umoru?
27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Mača v bližini glavnega mesta Bratislava. Policija naj bi na kraju zločina našla strelivo, razporejeno okoli trupel, kar naj bi bilo po pisanju dnevnika Pravda "opozorilo".

Umor para je sprožil pozive k novim protikorupcijskim protestom na Slovaškem, ki je bila že preteklo leto prizorišče številnih demonstracij. Prav tako so v Bratislavi pripravili nočno bedenje v spomin umorjenega para, ki se ga je udeležilo več sto ljudi. Podoben dogodek so pripravili tudi v češki prestolnici Pragi.

Zloglasna N'drangheta velja za najmočnejšo mafijsko združbo v Italiji. Po navedbah Europola gre za najbogatejšo in najvplivnejšo kriminalno organizacijo na svetu, še navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.