V mestu Trenčin se s prižiganjem sveč spominjajo Kuciaka. Foto: Reuters
V mestu Trenčin se s prižiganjem sveč spominjajo Kuciaka. Foto: Reuters
Jan Kuciak
Kuciak je bil član novinarske ekipe portala Aktuality, Foto: Aktuality.sk

27-letnega novinarja spletnega portala Aktuality.sk in njegovo dekle so umorili konec tedna na njegovem domu v kraju Velka Maca v bližini Trnave. Kuciak je podlegel strelu v prsni koš, njegovo dekle pa so ustrelili v glavo.

Vodja slovaške policije Tibor Gaspar je dejal, da je bil to najverjetneje naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom, in dodal, da takšnega primera na Slovaškem še niso imeli. Dejanje preiskujeta policija in posebna preiskovalna agencija.

Novinar je raziskoval predvsem korupcijo in davčne utaje. Zadnji članek je objavil 9. februarja, v njem pa je pisal o domnevni davčni utaji, povezani z gradnjo razkošnih novih stanovanj v Bratislavi in z njimi povezanemu podjetniku Marianu Kočnerju.

Kočner je novinarju septembra lani zagrozil, da bo poiskal podobne "umazane podrobnosti" o njem in njegovi družini, kot jih je novinar objavil o podjetniku. Grožnje je Kociak takrat prijavil policiji.

Domnevne nepravilnosti v zvezi s tem stanovanjskim kompleksom so lani povzročile proteste, na katerih so ljudje na ulici zahtevali odstop notranjega ministra Roberta Kalinaka. Eden najemnikov v stanovanjskem kompleksu naj bi bil sicer tudi premier Fico.

Policija je sporočila, da bo po potrebi uvedla posebne varnostne ukrepe, novinarjem, ki bi bili lahko prav tako ogroženi, pa zagotovila varovanje.

Slovaška vlada ponuja milijon evrov
Glede umora so na izrednem zasedanju govorili premier Fico, Gaspar, generalni tožilec Jaromir Ciznar in vodja slovaške obveščevalne službe Anton Safarik. Fico je umor označil za "odvratno dejanje" in v imenu vlade razpisal milijon evrov nagrade za informacije o morilcu oz. morilcih.

Mednarodne obsodbe umora
Umor sta obsodila tudi češki premier Andrej Babiš in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. "EU ne sme sprejeti, da bi bil novinar umorjen zaradi opravljanja svojega dela. Slovaške oblasti pozivam k podrobni preiskavi z mednarodno podporo, če bo ta potrebna," je Tajani zapisal na Twitterju.

Oglasil se je tudi sin oktobra lani umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia in odgovornost za smrt Kuciaka pripisal tudi Evropski komisiji, ki naj ne bi bila dovolj aktivna po umoru njegove matere. "Jana Kuciaka bi lahko rešili," je na Twitterju zapisal Andrew Caruana Galizia.

Umor je ostro obsodila tudi organizacija za zaščito novinarjev Novinarji brez meja, ki zahteva preiskavo za razjasnitev natančnih okoliščin smrti. Slovaška je sicer na lestvici novinarske svobode med 180 državami uvrščena na 17. mesto, v zadnjem letu pa je padla za pet mest.