Provenzano se nikdar ni pokesal za svoje zločine. Foto: Reuters
Provenzano se nikdar ni pokesal za svoje zločine. Foto: Reuters
Provenzano se je rodil v Corleoneju, znanem prav po svoji mafijski aktivnosti. Foto: Reuters

Nekdanji vodja mafijske združbe Cosa Nostra, ki je bil obsojen na dosmrtno ječo, se je v milanski bolnišnici od leta 2014 zdravil zaradi raka, ki so mu ga ugotovili pred leti.

Njegova bolezen je oblastem praktično onemogočila pogajanja s Provenzanom glede nerazrešenih zločinov, je pa mafijski boter tudi tik pred smrtjo vsakršno sodelovanje zavračal.

Provenzano, znan tudi kot "šef šefov", se je rodil leta 1933 v sicilijanski vasi Corleone, ki je - tudi zaradi filmske trilogije Boter - postala sinonim za mafijsko dejavnostjo. Vpleten naj bi bil v najmanj 40 umorov, med drugim tudi dveh protimafijskih sodnikov, bil pa naj bi tudi osrednja figura pri trgovanju z mamili in pranju denarja.

Svoje žrtve "kosil"
Prvi umor naj bi zagrešil pri 25 letih, ko je ubil vodjo rivalske mafijske združbe. Zaradi njegovega načina obračunavanja z žrtvami se ga je prijel vzdevek "traktor", saj naj bi po navedbah enega ovaduha svoje žrtve dobesedno kosil. Drugi vzdevek, "računovodja", si je prislužil z obvladovanjem financ svojega mafijskega imperija.

Dalj časa je bil druga roka botra Cosa Nostre Salvatoreja "Tota" Riine, po njegovi aretaciji leta 1993 pa je prevzel vodenje te mafijske združbe. Po več kot 40 letih skrivanja so ga kot najbolj iskanega mafijskega botra prijeli leta 2006 na Siciliji.

Leta 2011 je zaprosil za predčasni odpust iz zapora, med drugim zaradi Parkinsonove bolezni. Njegovi prošnji niso ugodili. Leto dni pozneje je skušal narediti samomor, a so mu pazniki to preprečili.