Vladimir Putin bo po vsej verjetnosti novi ruski predsednik. Foto: EPA
Vladimir Putin bo po vsej verjetnosti novi ruski predsednik. Foto: EPA

Predsedniške volitve v Rusiji bodo 4. marca prihodnje leto.

Putin in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sta nagovorila udeležence kongresa. Po kongresu, ki se ga je na moskovskem stadionu udeležilo okoli 11.000 ljudi, pa naj bi se Putin in Medvedjev predvidoma sešla z nosilci strankarskih list na parlamentarnih volitvah, ki bodo v Rusiji 4. decembra.

Zgornji dom ruskega parlamenta, Svet federacije, je odločitev o datumu predsedniških volitev sprejel v petek, vendar pa je Enotna Rusija že 14. oktobra v volilnem programu na svoji spletni strani zapisala, da Putina predlaga za svojega kandidata na volitvah.
Menjava na vrhu
Medvedjev je 59-letnega Putina že na kongresu Enotne Rusije 24. septembra predlagal za kandidata za prihodnjega predsednika države. Putin pa je Medvedjeva predlagal za novega voditelja stranke na parlamentarnih volitvah. S tem bosta politika v praksi zgolj zamenjala položaja v državnem vrhu.

Če se bo Putin znova zavihtel na predsedniški stolček, se mu odpira možnost dveh novih šestletnih mandatov. Tako bi bil lahko mož, ki ga imajo podporniki za rešitelja sodobne Rusije, nasprotniki pa za zadnjega v vrsti nevarnih ruskih avtoritarnih voditeljev, na čelu države vse do leta 2024.
Zadnje javnomnenjske raziskave kljub nedavnemu padcu rejtingov kažejo na Putinovo zmago, a dajejo slutiti, da bi njegova Enotna Rusija lahko izgubila svojo dvotretjinsko večino v parlamentu.