Pred kongresom so se zbrali tudi transvestiti, ki so proslavljali zmago. Foto: EPA
Pred kongresom so se zbrali tudi transvestiti, ki so proslavljali zmago. Foto: EPA
Zmaga za istospolne v Urugvaju

Kljub nasprotovanju Rimskokatoliške cerkve je za zakon glasovalo 71 izmed 92 poslancev, predtem je zakon potrdil tudi senat - zgodnji dom parlamenta. Predsednik Mujica naj bi ga podpisal v dveh tednih.

"Svoboda, svoboda!" so vzklikali gejevski aktivisti pred stavbo parlamenta v prestolnici Montevideo, potem ko se jim je uresničila dolgoletna želja.

Lahko tudi posvojijo otroka
Zakon istospolnim zvezam daje tudi enake možnosti pri posvojitvi otrok in jim omogoča, da sami določijo vrstni reda priimka otroka, ki ga posvojijo. Poleg tega so zvišali zahtevano starost za privolitev v spolne odnose na 16 let - do zdaj je bila ta meja postavljena pri 12 letih za dekleta in 14 za fante.

Urugvaj se je že v prejšnjih letih izkazal kot istospolnim naklonjena država, saj so v državi že zakonsko dovoljene istospolne civilne zveze, posvojitve otrok istospolnih parov in služenje gejev v oboroženih silah.

Južna Amerika dela velike korake
Urugvajska soseda Argentina je gejevske poroke uzakonila že leta 2010, še leto prej pa jih je dovolila tudi mehiška prestolnica Ciudad de Mexico. Maja lani pa je brazilsko vrhovno sodišče z veliko večino glasovalo v prid predlogu, da imajo istospolni pari enake zakonske pravice kot poročeni heteroseksualci.

Zmaga za istospolne v Urugvaju