Potniki so morali uporabiti druga prevozna sredstva. Foto: Reuters
Potniki so morali uporabiti druga prevozna sredstva. Foto: Reuters

Dvodnevna stavka, ki se je začela v ponedeljek zvečer, je potnikom v britanski prestolnici prinesla številne nevšečnosti. Med stavko sicer omejeno obratujejo skoraj vse linije podzemne železnice, vlaki pa ne vozijo na osrednjih dveh linijah, Central in Picadilly, ter na liniji Waterloo in City.

Zaradi stavke so morali številni Londončani na delo peš, z rolerji, avtom ali avtobusom. Na londonskih cestah je bilo okoli 8.000 avtobusov. Med njimi je bilo tudi 40 starinskih avtobusov, ki niso bili v uporabi že več desetletij.

Londonski župan Boris Johnson se je Londončanom opravičil za težave, ki jih je povzročila stavka, hkrati pa je pohvalil njihovo potrpežljivost in borbeni duh, ki so ju pokazali ob današnji vožnji na delo.

Pred začetkom stavke so v ponedeljek propadli pogovori med sindikatom in vodstvom podzemne železnice, ki po besedah sindikalistov noče niti za milimeter odstopiti od načrtov, da ukine prav vse prodajalne vozovnic.

V podjetju trdijo, da gre za posodobitev, a sindikat je prepričan, da so v ozadju zgolj varčevalni ukrepi, ki jih zahteva vlada.

Najstarejša podzemna železnica na svetu dnevno prepelje okoli tri milijone potnikov. Stavka je potekala že februarja, nova tridnevna stavka pa je napovedana za prihodnji ponedeljek.

Stavka na londonski podzemni železnici
Stavka na londonski podzemni železnici