Zanimivo, medvedji siroti Miša in Mašo je bernskemu živalskemu vrtu leta 2009 podaril takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Foto: EPA
Zanimivo, medvedji siroti Miša in Mašo je bernskemu živalskemu vrtu leta 2009 podaril takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Foto: EPA
Žirafa Marius
Mariusovo obdukcijo so veterinarji opravili pred očmi obiskovalcev. Truplo so nato vrgli levom. Foto: EPA

Dejanje vodilnih v živalskem vrtu v Köbenhavnu, ki so februarja pred očmi javnosti usmrtili žirafo, nato pa še štiri leve, je sprožilo veliko nasprotovanje javnosti, ki ne razume, zakaj je treba brez razloga pokončati žival. Takrat je živalski vrt pojasnil, da je to povsem običajna praksa ne le v njihovi, ampak tudi v drugih tovrstnih ustanovah.

Očitno res. Živalski vrt Dahlholzli v Bernu v Švici je namreč usmrtil medvedka, ki mu je bilo ime kar Mladič 4. Kot so pojasnili, je "Štirici" njegov oče Misha že večkrat grozil, saj je predtem že pokončal nekega drugega mladiča, mati Masha pa ga je zanemarjala.

Oskrbniki so se sprva dogovorili, "da ne bodo posegali v naravno vedenje medvedov", a ko je za Mladiča 4 nehala skrbeti še njegova mati, so menili, da bo zanj najbolje, da ga pokončajo. To so tudi storili, mladičevo truplo pa so dali zamrzniti. Zdaj je živalski vrt sporočil, da ga bodo odmrznili, Mladiča 4 pa predali v roke nagačevalca. Nato bodo "izdelek" postavili na vidno mesto, da bi otroške obiskovalce izobrazili in ozavestili o tem, "da zna biti narava zelo kruta". "Otrokom se bo nagačeni medvedek zagotovo vtisnil v spomin, s tem pa jim bomo približali pravi obraz narave, z vsemi dejstvi, prijetnimi in tistimi manj prijetnimi," so dejali.

Medvedi potrebujejo prostor
Zagovorniki pravic živali so zelo kritični, saj menijo, da je bila smrt rjavega medvedka povsem nepotrebna. Dodali so, da so oba njegova starša vzgajali ljudje in da bi se enako lahko zgodilo tudi z Mladičem 4, množični in zelo kritični so tudi odzivi Švicarjev na družbenih omrežjih. "Medvedi so samotarji, potrebujejo svoj prostor, a v živalskih vrtovih živijo v prenatrpanih kletkah. Že to, da so odraslima dovolili parjenje, je bilo napačno. Oskrbniki bi morali drugače poskrbeti za te živali, njihova odgovornost so," je dejala Sara Wehrli iz švicarske službe za zaščito živali.

Po podatkih evropskega združenja živalskih vrtov in akvarijev je v evropskih živalskih vrtovih v sklopu programa za nadzor populacij vsako leto ubitih od 3.000 do 5.000 živali. "Ta številka vključuje vse, od žabjih paglavcev in žuželk do velikih živali, kot so žirafe in levi," je dejal predstavnik združenja David Williams-Mitchell, ki pa je dodal, da to pomeni, da usmrtijo le 0,06 odstotka vseh v živalskih vrtovih živečih živali.