Ashton Carter se je zavzel za novo politiko v ameriški vojski. Foto: Reuters
Ashton Carter se je zavzel za novo politiko v ameriški vojski. Foto: Reuters
ZDA
Povečana varnost pomeni tudi večji nadzor na letališčih. Foto: Reuters
Tudi transspolni v ameriški vojski

Pentagon je pred petimi leti odpravil politiko "ne sprašuj, ne govori", ki je homoseksualcem dovoljevala služiti v oboroženih silah, če nihče ni vedel, da so homoseksualci. Nova politika zdaj omogoča transseksualcem, ki so že v vojski, da tam tudi ostanejo, od 1. julija 2017 pa se bodo lahko takšni posamezniki tudi odkrito prijavljali na služenje vojaškega roka.

Ameriška vojska trenutno šteje okrog 1,3 milijona aktivnih pripadnikov, od tega jih je okrog 2.500 transseksualcev. Rezervnih enot je okrog 825.000, od tega 1.500 transseksualcev. Pentagon bo začel plačevati za potrebno zdravljenje pri spremembi spola najpozneje od 1. oktobra. "Gre za nadarjene Američane, ki služijo z odliko, ali pa tiste, ki želijo priložnost, da služijo. Ne smemo dovoliti, da nam ovire, ki niso povezane z usposobljenostjo, onemogočijo novačenje ljudi, ki so sposobni opraviti svoje delo," je dejal Carter.

Za dan neodvisnosti okrepljeni varnostni ukrepi
Medtem pa je minister za domovinsko varnost Jeh Johnson sporočil, da bodo konec tedna za praznik dan neodvisnosti, ki bo v ponedeljek, povečali varnostne ukrepe na letališčih in drugih transportnih križiščih, kot so železniške postaje. Razlog je med drugim zadnji teroristični napad na letališče Atatürk v Carigradu. V napadu je bil lažje poškodovan tudi ameriški državljan.

Kljub temu pa Johnson Američane poziva, naj slavijo državni praznik kot vedno, vendar pa naj bodo previdni. "Javna pozornost lahko pomaga odkriti morebitne teroristične naklepe," je v senatnem odboru za pravosodje povedal Johnson. Za Američane povečana varnost pomeni daljše vrste na letališčih, in to v času, ko se začenja poletna potovalna sezona. To pomeni, da bo več zamud in zgrešenih poletov ter seveda jeze potnikov. Vendar pa Johsnon pravi, da je varnost najpomembnejša in je zaradi tega ne bodo okrnili. Uprava za varnost v transportu naj bi v kratkem najela več uslužbencev in s tem pomagala k lažjim potovanjem.

Tudi transspolni v ameriški vojski