Trenutni izbruh ebole v zahodni Afriki je najhujši od njenega odkritja pred skoraj štirimi desetletji. Foto: EPA
Trenutni izbruh ebole v zahodni Afriki je najhujši od njenega odkritja pred skoraj štirimi desetletji. Foto: EPA

Truplo britanske državljanke so našli v soboto v stanovanju v kraju Vomp na avstrijskem Tirolskem in takoj izključili možnost, da je nekdo drug zakrivil njeno smrt.

Po ocenah mrliškega oglednika je mogoči razlog smrti virusna infekcija, zato so posledično na pokojni med drugim odvzeli vzorce krvi in las ter jih poslali na inštitut za tropske bolezni v Hamburgu na teste za ebolo. Po opravljenih preiskavah so ebolo izključili kot mogoči vzrok smrti.

V Kikindi v Srbiji so medtem preventivno uvedli zdravniški nadzor za šest potnikov iz Nigerije, Gabona, Južnoafriške republike in Mozambika. Šesterica bo pod nadzorom 21 dni, sicer pa gre za posameznike, ki so delali na ladjah in niso imeli stika s tamkajšnjim prebivalstvom, je povedala vodja epidemiološke službe zavoda za javno zdravje v Kikindi Tatjana Karać.

Šesterica je pod nadzorom v dobrem zdravstvenem stanju in ne kaže nikakršnih znakov hemoragične vročice ali drugih nalezljivih bolezni. "Panika ni na mestu," je poudarila Karaćeva.

Ebola je v zahodni Afriki zahtevala več kot tisoč smrti, najbolj pa so prizadete Gvineja, Liberija in Sierra Leone. V Nigeriji se je število okuženih od prejšnjega tedna povzpelo z 10 na 12, od katerih si jih je pet že popolnoma opomoglo.

Pobeg okuženih z ebolo
Pobeg okuženih z ebolo