Stavka v Avstriji vpliva tudi na mednarodni promet. Foto: EPA
Stavka v Avstriji vpliva tudi na mednarodni promet. Foto: EPA

Po navedbah predstavnice ÖBB-ja je obstalo 70 mednarodnih in 600 lokalnih vlakov.

Kot so avstrijske železnice objavile na svoji spletni strani, je na Dunaju vozovnice ÖBB sprejemalo javno podjetje Wiener Linien, ki opravlja prevoze po prestolnici s podzemno železnico, tramvaji in avtobusi. Poleg tega je potnike z letalskimi vozovnicami za polete z dunajskega letališča z glavne železniške postaje in postaje Westbahnhof prepeljala družba Vienna Airport Lines.

V zvezni deželi Predarlska so ves lokalni potniški železniški promet opravili s 30 avtobusi in nadomestnimi železniškimi prevozi. Prevoze od Linza do Gradca na dunajsko letališče so prav tako opravili z avtobusi.

Tri- ali desetodstotno zvišanje plač?
Stavko je organiziral sindikat Vida zaradi zahtev po višjih plačah v okviru nove kolektivne pogodbe. Vzporedno s stavko so potekala tudi pogajanja, a je sindikalna stran pogovore že zapustila.

Železnice ponujajo triodstotno zvišanje plače ob dvoodstotni inflaciji, kar bi pomenilo realno zvišanje plač za odstotek, medtem ko bi vse zahteve sindikatov pripeljale do 10-odstotnega zvišanja. Če bi se to zgodilo, bi morale železnice zvišati cene storitev ali dobiti več denarja od države.