Dvodnevni obisk v BiH-u je Pahor končal z obiskom pri slovenskih vojakih v mednarodnem vojaškem oporišču Eufor. Foto: www.up-rs.si
Dvodnevni obisk v BiH-u je Pahor končal z obiskom pri slovenskih vojakih v mednarodnem vojaškem oporišču Eufor. Foto: www.up-rs.si

Drugi dan uradnega obiska v BiH-u se je Pahor srečal s člani obeh domov Parlamentarne skupščine BiH-a in predsedujočim Svetu ministrov Vjekoslavom Bevando. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena državi ponuditi vsestransko pomoč pri odpravi posledic poplav, kot so strokovna pomoč pri oceni škode ter zagotavljanje sredstev EU-ja za sanacijo poplavnih območij.

Slovenijo v BiH-u vidijo kot prijateljsko državo in zaveznico pri njenem približevanju EU-ju, je dejal predstavnik skupščine Denis Bečirović, ki se je Pahorju z drugimi člani skupščine zahvalil za pomoč Slovenije ob katastrofalnih poplavah.

Po Pahorjevih ocenah ima BiH zgodovinsko priložnost, da si zagotovi evropsko prihodnost, vendar mora narediti premik glede institucionalnih sprememb v smeri večje funkcionalnosti države, s čimer bo dal tudi EU-ju boljšo možnost, da državi pomaga na poti v Bruselj. Slovenija ostaja zaveznica BiH-a pri pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v EU-ju, je slovenski predsednik zagotovil članom skupščine.

Slovenci rešili več kot 500 življenj
Bevanda se je na srečanju s Pahorjem zahvalil za takojšnjo pomoč Slovenije v težkih razmerah med poplavami in po njih. Sogovornika sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju in se strinjala, da imata državi veliko možnosti na področju gospodarskega sodelovanja med državama.

Minister za varnost BiH-a Mladen Ćavar je pohvalil izjemno pomoč slovenskih vojakov in policistov, ki so po podatkih ministrstva za varnost rešili več kot 500 človeških življenj.