Begunci na poti iz kriznih žarišč na zahod ali sever Evrope preživljajo težke čase. Foto: EPA
Begunci na poti iz kriznih žarišč na zahod ali sever Evrope preživljajo težke čase. Foto: EPA

Ena od umrlih prebežnic je bila stara med 14 in 16 let, druga pa med 30 in 40, so sporočili z bolgarskega notranjega ministrstva. "Naši obmejni varnostniki so ju nesli na rokah, da bi ju ogreli, a sta zaradi mraza vseeno umrli," je za krajevno televizijo dejala bolgarska notranja ministrica Rumjana Bačvarova.

Umrli prebežnici sta potovali v skupini 19 prebežnikov in prebežnic, v kateri je bilo tudi 11 otrok, mlajših od 16 let. Policisti so jih našli v kraju Malko Tarnovo. Tam je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, zimske temperature pa je spremljal močan veter. Preživele so odpeljali v bolnišnico, kjer so morali dve osebi oživljati.

V Bolgariji sta že januarja dva prebežnika umrla zaradi podhladitve, v državi pa so lani popisali okoli 30.000 prebežnikov. Organizacije za zaščito človekovih pravic so pogosto opozarjale na nevarnosti, ki pretijo prebežnikom v Bolgariji. Tako so tudi žrtve pretepanja, streljanja in ropanja policije.

Avstrijo pretresa posilstvo otroka
Medtem Avstrijo pretresa novica, da je v začetku lanskega decembra 20-letni iraški begunec na enem od bazenov v glavnem mestu posilil 10-letnega dečka, ki je utrpel številne poškodbe. Deček je dejanje takoj prijavil, storilca, ki je zdaj v priporu, pa so prijeli že na bazenu.

Državno tožilstvo je zoper 20-letnika, ki je po balkanski poti v Avstrijo prišel sredi septembra lani, uvedlo preiskavo zaradi hude spolne zlorabe mladoletne osebe.