Sprejetje omenjenega zakona je del homofobnega vala, ki je zajel Afriko. Številni opazovalci menijo, da je položaj takšen zato, ker je homoseksualnost v javnosti vidnejša, prav tako pa ima tudi podporo nekaterih politikov. Foto: EPA
Sprejetje omenjenega zakona je del homofobnega vala, ki je zajel Afriko. Številni opazovalci menijo, da je položaj takšen zato, ker je homoseksualnost v javnosti vidnejša, prav tako pa ima tudi podporo nekaterih politikov. Foto: EPA

Odločitev čadske vlade, ki jo mora ratificirati še predsednik Idriss Deby, so že obsodile organizacije, ki se borijo za pravice istospolno usmerjenih. Kazenski zakonik v tej afriški državi je sicer star že več kot pol stoletja in vse do zdaj ni eksplicitno omenjal homoseksualnosti.

V osnutku novega zakona so zato za spolni odnos z osebo istega spola določili kazen od 15 do 20 let zaporne kazni ter med 75 in 750 evri denarne kazni. V vladnem kabinetu trdijo, da je namen zakona "zaščititi družino in izpolniti želje čadske družbe", poroča Guardian.

Med drugim so v osnutku novega kazenskega zakona ukinili smrtno kazen. "To je zelo dobra novica, ki pa jo je pokvarila kriminalizacija istospolne usmerjenosti," je dejal Florent Geel, predsednik urada nevladne organizacije Mednarodna federacija za človekove pravice v Afriki. "Kriminalizacija istospolne usmerjenosti je znak diskriminacije in demagogije ter je izredno neproduktivna, saj bi lahko sprožila konflikt med različnimi družbenimi skupinami," je še dejal.

Vedno več homofobije
Sprejetje omenjenega zakona je del homofobnega vala, ki je zajel Afriko. Uganda je recimo sprejela drakonski zakon, s katerim kaznuje že javno podpiranje istospolne usmerjenosti, kršiteljem pa je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. V Gambiji so sprejeli zakon, ki prav tako uvaja dosmrtno zaporno kazen za večkratne prestopnike, obsojene zaradi prestopkov, povezanih s homoseksualnostjo, kot tudi za ljudi, ki so okuženi z virusom HIV oziroma aidsom.

Januarja letos pa je nigerijski predsednik Jonathan Goodluck podpisal zakon, ki kriminalizira istospolna "ljubezenska razmerja" ter pripadnost lezbičnim, homoseksualnim in transseksualnim skupinam. Po svojih homofobnih govorih pa je znan zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki je pred kratkim celo zavrnil pomoč Zahoda, saj je ta od njega zahteval legalizacijo homoseksualnosti.