Oglasna tabla v Afganistanu ponuja nagrado za kakršne koli informacije o Levinsonu. Foto: EPA
Oglasna tabla v Afganistanu ponuja nagrado za kakršne koli informacije o Levinsonu. Foto: EPA
Ameriški kongres
Ameriške oblasti so prikrivale ozadje izginotja Levinsona. Foto: EPA

Pri poročanju o Levinsonu se mediji sklicujejo na ameriško tiskovno agencijo AP, ki je za ozadje vedela že od leta 2010, vendar je na prošnjo vlade doslej ni objavila.

AP se za objavo novice ni odločil, ker so predstavniki ameriških oblasti zatrjevali, da so tik pred tem, da Levinsona rešijo in pripeljejo domov. Zdaj so se odločili za objavo, ker so pretekla že tri leta, odkar je Levinsonova soproga dobila dokaz, da je mož še živ.

Levinson je 8. marca 2007 pristal na iranskem otoku Kiš in se tam srečal z ovaduhom Davudom Salahudinom. Ko se je naslednji dan odjavil iz hotela, je izginil.

Salahudin je ubežnik iz ZDA, kjer ga iščejo zaradi umora iranskega diplomata leta 1980. Srečanje z Levinsonom je potrdil, vendar ne ve, kaj se mu je pozneje zgodilo.

Levinson že delal za Cio
Vsa leta do zdaj je ameriška vlada trdila, da je bil Levinson zasebni državljan na poslovni poti v Iranu. Glede na ugotovitve notranje preiskave Cie oblasti vsaj na začetku niso lagale. Preiskovalci so namreč odkrili, da je Levinson analitikom pri vohunski agenciji sporočil, da ima v Iranu vir blizu vrha oblasti in lahko pridobi informacije, za kar pa bo potreboval denar.

Komunikacija je potekala z analitičarko Anne Jablonski, ki mu je v elektronskem sporočilu naročila, naj dela kot po navadi, denar pa bo prišel. Levinson je za Cio na podoben način izvajal vohunske dejavnosti v Panami, Kanadi in Turčiji, za kar je bil plačan.

Vodilni pri Cii so najprej tudi kongresnikom zatrjevali, da Levinson nima z njimi nič, čez nekaj mesecev pa so trdili, da so bili tudi sami zavedeni, ker operacija ni bila avtorizirana.

Po preiskavi so odpustili tri analitike in kaznovali sedem drugih uslužbencev Cie. Zgodba, ki nastaja, je zdaj takšna, da naj bi analitiki Cie nepooblaščeno in brez vedenja nadrejenih vodili amatersko vohunsko operacijo.

Družina prejela denar
ZDA so dolga leta pritiskale na Iran in zahtevale vrnitev državljana, menda nekdanjega agenta FBI-ja, Iran pa je vedno trdil, da Levinsona ni v njihovih zaporih.

V ozadju so potekali tihi diplomatski stiki, Cia pa je družino izginulega pomirila s plačilom 2,5 milijona dolarjev. Zaradi tega družina ni vložila tožbe in ni bilo škandala.

Družina je nazadnje leta 2010 in v začetku leta 2011 dobila fotografski dokaz, da je še živ, nato pa nič več. Nihče ne ve oziroma ne pove, ali je še živ in če je, kdo ga je ugrabil.