Izraelska vojska se z zračnimi napadi odziva na raketne napade na svoje ozemlje. Foto: Reuters
Izraelska vojska se z zračnimi napadi odziva na raketne napade na svoje ozemlje. Foto: Reuters
Palestinski skrajneži
Na območju Gaze po smrti palestinskega najstnika spet vre. Foto: Reuters

Oboroženo krilo gibanja Hamas, Brigade Ezedina al Kasama, je sporočilo, da je bilo v napadu v Rafi ubitih šest njihovih pripadnikov, trije pa so umrli v ločenem napadu. Po navedbah očividcev so bili Kasamovi borci ubiti, ko se je po izraelskem napadu nanje zrušil predor. Vojaško krilo Hamasa je po napadu sporočilo, da bo "Izrael za ta dejanja plačal visoko ceno".

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla napade na devet terorističnih točk in skritih raketnih izstrelišč na območju Gaze. To je bil odgovor na več kot 25 granat in raket, ki so jih palestinski skrajneži v nedeljo izstrelili na izraelsko ozemlje. V nedeljo zvečer pa sta bila v napadu izraelskega brezpilotnega letala vzhodno od begunskega taborišča Bureidž ubita še dva Palestinca.

Razmere na območju so se znova zaostrile po uboju palestinskega najstnika Mohameda Abuja Hdairja, ki naj bi ga živega zažgali in zaradi katerega so že aretirali šest judovskih osumljencev. Prejšnji teden pa so našli trupla treh izraelskih najstnikov, ki so izginili med pohodništvom na Zahodnem bregu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zagotovil, da bodo našli odgovorne za smrt 16-letnega Palestinca, čigar petkov pogreb v vzhodnem delu Jeruzalema je sprožil nove spopade med policijo in palestinsko mladino v mestu.

"Ne bomo dovolili skrajnežem, ne glede na to, kateri strani pripadajo, da bodo netili nemire na območju in povzročali prelivanje krvi. Umor je umor, hujskanje je hujskanje in na oboje se bomo odzvali hitro in učinkovito," je dejal Netanjahu v televizijskem govoru.

V zadnjih dneh se je tako v Gazi zgodilo več incidentov. Izrael je med iskalno akcijo ugrabiteljev treh najstnikov aretiral več sto pripadnikov Hamasa, kar bi lahko bil razlog za okrepljene raketne napade na jug Izraela.