Predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld je posnetek policijskega pretepanja označil za
Predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld je posnetek policijskega pretepanja označil za "pristranski". Foto: Youtube
15-letni Tarek je ameriški državljan. Živi na Floridi, v vzhodni Jeruzalem pa je prišel na obisk k sorodnikom. Foto: Reuters
Izraelski policist meče solzivec na protestnike v vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Palestinci protestirajo zaradi okupacije, katere posledica je tudi umor 16-letnega fanta v sredo. Foto: Reuters

V javnost je prišel videoposnetek, na katerem je razvidno, kako izraelski obmejni policist med neredi v okupiranem vzhodnem Jeruzalemu zaradi nedavnega umora Palestinca v glavo brca vklenjenega in zamaskiranega palestinskega fanta, ki ga drugi policist pritiska k tlom. Gre za Tareka Abuja Khdeirja, bratranca Mohameda Abuja Khdeirja, fanta, ki je bil v sredo ugrabljen in umorjen.

Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je potrdila, da je Tarek Abu Khdeir v priporu. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročil, da je bil pretepen v pridržanju, in strogo obsojamo vsako prekomerno uporabo sile. Pozivamo k hitri, transparentni in verodostojni preiskavi ter odgovornosti za prekomerno uporabo sile," je dejala.

Družina 15-letnega Khdeirja živi v Tampi v ameriški zvezni državi Florida, v vzhodni Jeruzalem pa je prišla na obisk k sorodnikom.

Izraelska policija: Posnetek je pristranski
Predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld je dejal, da je bil Khdeir eden od šestih "izgrednikov", ki jih je policija pridržala v tem incidentu. Aretiran je bil brez obtožbe. Palestinska organizacija za podporo političnim zapornikom Addameer je sporočila, da je bil Tarek Abu Khdeir eden izmed 11 Palestincev, ki so bili pretepeni in aretirani v soseski Šufat.

Rosenfeld je posnetek, ki nazorno prikazuje pretepanje, označil za "editiran in pristranski", poroča maannews.net.

Izraelsko sodišče je medtem za pretepenega palestinskega najstnika odredilo devetdnevni hišni pripor, so sporočili iz Addameerja. Eden od pogojev je tudi plačilo varščine v višini 3.000 šekelov oziroma 600 evrov. Abu Khdeir prav tako ne bo smel vstopiti v sosesko Šufat.

Posebej ta soseska je namreč prizorišče množičnih protestov v vzhodnem Jeruzalemu, pa tudi širše na Zahodnem bregu. Sprožil jih je umor 16-letnega Mohameda Abu Khdeirja, bratranca pretepenega Tareka. Mohamed naj bi bil, kot je pokazala obdukcija, še živ sežgan. V pljučih so namreč našli sledi dima.

Aretirani osumljeni na obeh straneh
Reuters poroča, da je izraelska policija medtem aretirala šest osumljenih za Mohamedov umor, vir v varnostnih silah pa je namignil, da so za ugrabitev in umor krivi judovski napadalci. Preiskovalci menijo, da je bil motiv za Mohamedov umor "nacionalističen", kar naj bi pomenilo, da so morilci Judje.

Mati ubitega Mohameda Suha Khdeir je za Associated Press dejala, da ne zaupa izraelskemu pravosodnemu sistemu. "Tudi če so prijeli tiste, ki naj bi ubili mojega sina ... le postavili jim bodo nekaj vprašanj in jih izpustili. Kaj je smisel tega," je vprašala. "Obravnavati bi jih morali tako, kot obravnavajo nas. Morajo jim uničiti domove in jih vse prijeti, tako kot to počnejo našim otrokom," je še dejala. Izraelska vojska je namreč na okupiranem Zahodnem bregu uničila domove dveh osumljenih za umor izraelskih najstnikov.

Mohamedovo truplo so odkrili le dan po pogrebu treh izraelskih najstnikov, Naftalija Frenkela (16), Gilada Šara (16) in Ejala Jifrača (19), ki so bili na Zahodnem bregu ugrabljeni 12. junija. Za umor judovskih naseljencev je izraelska okrivila palestinsko gibanje Hamas, ki pa vpletenost v napad zanika.

V Hebronu na okupiranem Zahodnem bregu je izraelska vojska medtem pridržala mlajšega Palestinca Husama Dufiša, in sicer v povezavi z ugrabitvijo in umorom omenjenih najstnikov, poroča maannews.net. Izraelski obveščevalci ga obtožujejo, da je vpleten v dogodek skupaj z Amirjem Abujem Eišo in Marvanom Al Kavasmijem.

Obstreljevanje Gaze se nadaljuje
Izraelska letala so medtem izvedla nove napade na tarče v Gazi. Tokrat poročil o ranjenih ni. V mestu Gaza je bilo zadeto vojaško oporišče, raketa pa je padla tudi na območje blizu tržnice z avtomobili v eni izmed sosesk.

Izraelska vojska je izvedla napade na Gazo tudi v soboto, ko je odvrgla raketo na skupino Palestincev na jugu Gaze in ranila dva človeka. Tarča napada je bila tudi piščančja farma na jugu Gaze.

Iz izraelske vojske so sporočili, da je šlo za povračilne napade zaradi raket, ki so priletele iz Gaze v Izrael.