Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir, čigar enote nadzirajo večji del države. Upornike vodi nekdanji podpredsednik Riek Machar. Južni Sudan je najmlajša država na svetu. Prav v teh dneh praznuje peto obletnico neodvisnosti. Foto: Reuters
Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir, čigar enote nadzirajo večji del države. Upornike vodi nekdanji podpredsednik Riek Machar. Južni Sudan je najmlajša država na svetu. Prav v teh dneh praznuje peto obletnico neodvisnosti. Foto: Reuters
Juba
Opustele ulice prestolnice Južnega Sudana Džube. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo obvestil kongres, da je v skladu z resolucijo o vojnih pooblastilih v Južni Sudan poslal 47 vojakov, v pripravljenosti pa jih bo še 130. Te so namestili v Džibutiju.

Vojaki za zaščito ameriških diplomatov
Ameriški vojaki gredo v Južni Sudan za zaščito ameriškega diplomatskega osebja in drugih Američanov v veleposlaništvu v prestolnici Džuba. Vojake bodo podpirala tudi vojaška letala. Vojaki so opremljeni za boj, vendar je njihova naloga zaščita državljanov ZDA in premoženja. V Južnem Sudanu bodo ostali, dokler bo to zahteval varnostni položaj.

Ugandska vojska želi evakuirati 3.000 Ugandčanov
Konvoj ugandske vojske, oborožen s težkim orožjem, pa je vstopil v Južni Sudan, da bi evakuiral ugandske državljane. "Nameravamo iti v Džubo, od koder bomo rešili 3.000 Ugandčanov, ki so obtičali tam zaradi spopadov, vendar bi število lahko naraslo, saj bomo evakuirali vsakogar, ki bo želel oditi ne glede na narodnost," je povedal poveljnik ugandske vojske Leopold Kyanda.

Ugandska vojska na strani predsednika Kiira
Ugandska vojska se je sicer v konflikt v Južnem Sudanu vpletla kmalu po izbruhu težav decembra 2013. Borila se je na strani predsednika Salve Kiira proti upornikom pod vodstvom podpredsednika države Rieka Macharja.

Ugandska vojska je preprečila, da bi Džuba padla v roke upornikov, njeni helikopterji pa so napadali položaje upornikov v drugih krajih. Ugandske enote so se iz Južnega Sudana umaknile šele konec lanskega leta.

Spopadi udarec mirovnemu dogovoru
Najnovejši val nasilja je Južni Sudan zajel pretekli petek, dan pred tem, ko je najmlajša država na svetu praznovala peto obletnico neodvisnosti. Spopadi so bili nov udarec propadlemu mirovnemu dogovoru za končanje državljanske vojne, ki je izbruhnila decembra 2013. V državljanski vojni je bilo po doslej znanih podatkih ubitih več kot 300.000 ljudi.