V Kambodži se staršem ne oporeka, zato dekleta navadno brez upiranja odidejo s kupcem. Foto: EPA
V Kambodži se staršem ne oporeka, zato dekleta navadno brez upiranja odidejo s kupcem. Foto: EPA
Tuji pedofili, za katere je Kambodža pravi raj, prežijo na otroke, mlajše od deset let, medtem ko je za kamboške moške pomembneje, da je dekle devica. Foto: EPA
V Kambodži ženske še vedno veljajo za manjvredne. V številkah: njihova plača dosega le četrtino plače njihovih moških sodelavcev. Foto: EPA
Matere ne vidijo drugega izhoda iz denarnih stisk, kot da hčerko prodajo. Foto: EPA

Trg, ki ga poganjata izjemna revščina in spolna neenakost. Kot poroča Guardian, so stranke vplivni in bogati Kambodžani ter drugi pripadniki azijske elite, ki v državi s skrajno skorumpiranim pravosodjem popolnoma nekaznovano silijo obupane starše, da prodajo devištvo svojih hčera.

Kambodža sicer še zdaleč ni edina država, kjer z ženskami in dekleti ravnajo kot s predmeti. A povpraševanje po devicah je tu velik posel, ki - tudi zaradi kulturnih mitov - naravnost cveti. Številni starejši Azijci namreč verjamejo, da jim spolni odnos z devicami daje magično moč za večno mladost in zdravje.

In ker je kamboška zakonodaja polna lukenj, družine pa obupane, žrtev ne manjka. Guardian tako predstavlja zgodbo 42-letne Vanith Uj, ki je pred tremi leti prišla s podeželja v prestolnico Phnom Penh, da bi odprla kozmetični salon, kjer bi delala skupaj z 18-letno hčerko Čamnan. A ob pomanjkanju finančnih sredstev ji "ni preostalo drugega", kot da proda Čamnanino nedolžnost premožnemu lokalnemu policijskemu načelniku za 1.100 evrov (cene segajo tudi do 3.500 evrov).

Moški je najstnico zakupil za šest dni in šest noči, jo nastanil v hotelsko sobo na obrobju Phnom Penha in jo redno obiskoval. Dekle je lahko enkrat na dan poklicalo svojo mater, a do tretjega dneva je bila že tako šibka in pretresena, da je moški poklical zdravnika, da ji je dal protibolečinske tablete in vitaminsko injekcijo, "da bi zbrala moči še do konca tedna".

Miti o seksu z devico
Uj je prejela zajetno vsoto (za ta denar bi morala v svoji vasi delati pet let), a ko je plačala zdravniške račune za svojega bolehnega moža, poslala denar svojim ostarelim staršem in kupila Čamnan zlato verižico, "da bi se razvedrila", ji ni ostalo kaj dosti. Namesto lastnega salona zdaj dela v "mobilnem salonu za nohte", kar pomeni, da se naokoli prevaža s kolesom s plastičnim zabojčkom, kjer ima vse pripomočke.

Prepričanje, da seks z devico krepi moško vitalnost, ima v Aziji dolgo tradicijo, na katero je med drugim prisegal tudi Mao. V nasprotju s tujimi pedofili, ki prihajajo v Kambodžo na seksturizem in pri tem iščejo otroke, stare deset let in manj, domačinom ni pomembna starost device - samo da je lepa in "čista", kot razlaga Čhiv Kek Pung, predsednik kamboške človekoljubne organizacije Licadho. Starši na svoje otroke gledajo kot na svojo lastnino, in Pung ocenjuje, da vsako leto prodajo na tisoče najstniških devic. Poleg Kambodžanov so redni kupci tudi poslovneži iz Kitajske, Singapurja in Tajske, ki jim posredniki že vnaprej uredijo namestitev v elitnem hotelu, nekaj rund golfa in noč ali dve z devico.

Ker vseeno ne gre za transparentne, čiste posle, je zelo težko dobiti konkretne številke. Posredniki delujejo podtalno ter pogosto menjajo taktike in lokacije. Ker so v posel pogosto vpleteni svojci deklet, ga je težje povezati s konceptom klasične trgovine z belim blagom. Dodatna težava je tudi odsotnost pomoči nevladnih agencij - te se namreč bojijo, da bi bili njihovi donatorji preveč ogorčeni nad starši deklet, da bi odprli svoje denarnice.

Ženske na udaru
Prostitucije v Kambodži sicer ne oglašujejo odkrito, a splošno je znano, da številne hostese v t. i. pivnicah po zaprtju dodatno služijo s prodajo svojih teles strankam. V državi s 15 milijoni prebivalcev jih tri četrtine živi pod pragom revščine oz. tik nad njim. Življenje je še posebej kruto do žensk, ki zaslužijo za enako delo le četrtino tega, kar dobijo moški. Večina žensk dela v tekstilni industriji za mizerno plačo 75 funtov na mesec, zato prenekatere vidijo edini izhod v prostituciji, s katero zaslužijo še enkrat toliko. A s tem dekleta tvegajo tako kazenski pregon kot tudi družbeno stigmo.

V nekaterih najrevnejših predelih Phom Penha, kjer so mamila, alkohol in kockanje del vsakdana, skoraj ni dekleta, ki ne bi prodalo devištva. O tem se ne govori, se pa ve. Dekleta navadno posredniki najprej odpeljejo na zdravniški pregled, da se prepričajo o njihovi nedotaknjenosti. Kupci - ti prihajajo iz vrst vplivnežev, od visokih uradnikov do politikov - kondomov običajno ne uporabljajo, do deklet pa so vse prej kot uvidevni. Protibolečinske tablete po tednu spolnih odnosov so postale že nuja. Tisti redki, ki se namenijo preganjati storilce, kmalu dobijo ukaz "z vrha", naj odnehajo, češ da je "seks v človeški naravi" in da te zadeve "niso resne". Niti en Kambodžan še ni bil obsojen zaradi nakupa device.