V okolici mednarodnega letališča v Tripolisu že ves teden potekajo vse ostrejši spopadi rivalskih milic. Foto: Reuters
V okolici mednarodnega letališča v Tripolisu že ves teden potekajo vse ostrejši spopadi rivalskih milic. Foto: Reuters

Sobota in nedelja sta prinesli najbolj krvave spopade po koncu državljanske vojne in dokončnem padcu režima Moamerja Gadafija. V drugem največjem mestu v državi in rojstnem kraju revolucije je bilo ponoči ubitih najmanj 36 ljudi, ko so se vladne specialne enote spopadle z islamistično milico. V zadnjem tednu je bilo tako v Bengaziju ubitih najmanj 55 ljudi. Po navedbah vojaških virov so islamisti v soboto sprožili ofenzivo na sedež posebnih enot vojske.

Rakete pobile delavce iz Egipta
Nevarno vroče je tudi v glavnem mestu, kjer se v okolici mednarodnega letališča spopadajo rivalske milice. V sobotnem raketiranju se je v navzkrižnem ognju znašla soseska s številnimi tujimi delavci. Rakete so povsem porušili stanovanjski blok, pri čemer je bilo ubitih 23 delavcev iz Egipta.

Američani zaprli veleposlaništvo
ZDA so zaradi vse hujšega nasilja med rivalskimi milicami in na splošno poslabšanja varnostnih razmer v Tripolisu v soboto zaprle svoje veleposlaništvo v tem mestu in svoje diplomatsko osebje preselile v sosednjo Tunizijo.

"Žal smo to odločitev morali sprejeti, saj je lokacija veleposlaništva zelo blizu prizorišču silovitih spopadov med oboroženimi libijskimi skupinami," je pojasnila predstavnica veleposlaništva Marie Harf. Dan predtem je v bližino poslopja veleposlaništva padlo več granat, ki pa niso povzročile večje škode ali žrtev.

Ljubljana: Odsvetovana potovanja v Libijo
Slovensko zunanje ministrstvo sicer na svoji spletni strani že dalj časa opozarja, da iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Libijo. Vsem, ki nameravajo potovati v Libijo ali ki so že v njej, pa priporoča, da o svojem potovanju obvestijo MZZ prek posebnega obrazca in si s tem olajšajo izvajanje morebitne konzularne zaščite.