Makedonska policija je v pripravljenosti. Foto: EPA
Makedonska policija je v pripravljenosti. Foto: EPA
Radičani
Prizorišče petkratnega umora. Foto: EPA
Makedonija
V Radišanih je okrepljen policijski nadzor nad protestniki, da ne bi med tamkajšnjimi prebivalci izbruhnili večji nemiri. Foto: EPA

Trupla umorjenih moških, štirih 23-letnikov, ki so praznovali uspešno opravljeno maturo, in 45-letnika, ki se jim je pri tem pridružil, je policija po obdukciji vrnila družinam, ki so jih v soboto pokopale.

Petkratni umor je v državi sprožil medetnične napetosti. Sokrajani umorjenih so v skopskem naselju Radišani zavzeli ulice. V hiši dveh albanskih družin so metali kamenje, zažgali so tudi več avtomobilov.

V Radišanih so pridržali 30 protestnikov, ki so med drugim uničili več avtomobilov in mestni avtobus.

Čeprav predvsem opozicija zahteva, da država čim prej najde odgovorne za petkratni umor, pozivajo tudi, naj država nadzoruje razmere v Radišanih, da protesti ne bi prešli v množične nemire. Številni se namreč bojijo, da bi bil umor Makedoncev lahko motiv za medetnično nasilje v državi.

Makedonska policija je zato že v petek zaprla pot k naselju Radišani, prebivalci pa novinarjem grozijo, da jim bodo polomili kamere, če pridejo v naselje. Očitno so mislili resno, saj so kamenjali vozilo novinarske ekipe Kanala 24 iz Skopja.

Po prvih izsledkih policijske preiskave kaže, da so moške ubili streli, ki so bili sproženi iz neposredne bližine in iz treh različnih vrst strelnega orožja, kar so policisti ugotovili po pregledu nabojev, ki so jih našli na kraju dogodka. Policija zato domneva, da je pri umoru sodelovalo več ljudi.

Ministrica miri napetosti
Makedonska notranja ministrica Gordana Jankulovska je obljubila, da storilci ne bodo pobegnili roki pravice, Makedonce pa je pozvala, naj pravoslavnih velikonočnih zborovanj ne izkoriščajo za stopnjevanje medetničnih napetosti, ki jih je povzročil umor.

Jankulovska je ob tem poudarila, da identitete storilcev še ne more potrditi. Pozvala je k prenehanju ugibanj in špekulacij o tem, da bi bil umor lahko storjen na podlagi etnične pripadnosti.

Domačini krivijo Albance
Makedonski mediji poročajo, da so bili ubiti fantje "postavljeni v vrsto, preden so streljali na njih". Štiri trupla pa so našli drugega ob drugem, kar nakazuje, da je šlo za likvidacijo. Brat najstarejšega izmed ubitih je dejal, da naj bi mladeniči svoje morilce poznali, njegovega brata pa so ubili, ker je bil priča pokola.

Trupla ubitih so pri umetnem jezeru Železničko blizu skopske obvoznice našli ribiči. Domačini pa trdijo, da so makedonske mladeniče ubili Albanci. Domačini so za medije izjavili, da se "ne počutijo varne". Po njihovih besedah naj bi bil eden izmed ubitih prebivalec bližnje vasi miren družinski človek, ki je pogosto hodil na jezero lovit ribe.

Umore sta med drugim že obsodili Demokratska stranka Albancev (PDSh) v Makedoniji in Demokratska unija za integracijo, makedonska opozicijska Socialdemokratska stranka (SDSM) pa je ministrico Jankulovsko pozvala k odstopu.

Albanska manjšina v Makedoniji predstavlja četrtino prebivalstva, zato so medetnične napetosti vse pogostejše. Leta 2001 so bili Makedonci že priča medetničnemu nasilju, ki je preraslo v oborožene spopade med albanskimi uporniki in vladnimi silami. Nasilje se je končalo s podpisom ohridskega sporazuma, ki je albanski manjšini dodelil več pravic.