Avtobus je zapeljal v podhod podzemne postaje Slavjanski bulvar na zahodu Moskve. Foto: Reuters
Avtobus je zapeljal v podhod podzemne postaje Slavjanski bulvar na zahodu Moskve. Foto: Reuters
Moskva
Po besedah voznika so se avtobusu pokvarile zavore, moskovski župan Sobjanin je že odredil pregled vseh avtobusov mestnega prometa. Foto: Reuters
Avtobus zapeljal v moskovsko postajo podzemne železnice

Na posnetkih nadzornih kamer je videti, kako so se ljudje razbežali pred avtobusom, ki je zapeljal na široke stopnice pri vhodu na postajo podzemne železnice Slavjanski Bulvar. Ustavil se je, ko se je zaletel v strop podhoda. Na kraju nesreče so reševalna vozila in gasilci, tri ranjence pa so prepeljali v bolnišnico.

Natančno število smrtnih žrtev še ni jasno. Zdravstvene oblasti so sporočile, da so umrli štirje ljudje, notranje ministrstvo je sporočilo, da je umrlo pet ljudi. Med mrtvimi naj bi bil tudi otrok, je ruska tiskovna agencija Tass izvedela pri reševalcih.

Policija je izključila možnost terorističnega napada. Za pridržanega voznika so ugotovili, da je trezen. Dozdajšnja preiskava je pokazala, da je za nesrečo najverjetneje kriva tehnična napaka. Podjetje, odgovorno za mestni potniški promet, medtem ne izključuje možnosti človeške napake, saj bi voznik lahko zaspal in pri tem pohodil pedal za plin.

Nadzornik voznika je za ruski RT sporočil, da je voznik popoldansko izmeno začel ob 13.30, dve uri pred nesrečo. V dveh dneh pred nesrečo je opravil dva običajna 11-urna delovnika, še dodaja neimenovani nadzornik.

Ruski medij Interfax je poročal, da je voznik policiji povedal, da so devet let staremu avtobusu odpovedale zavore. Moskovski župan Sergej Sobjanin je novinarjem povedal, da so odredili pregled vseh avtobusov mestnega prometa.

V Rusiji, kjer je večina prebivalcev pravoslavne vere, je danes običajen delovni dan, saj bodo pravoslavni verniki božič praznovali 7. januarja.

Julija 2014 je v bližini iste postaje podzemne železnice v nesreči umrlo 21 ljudi, ko je zaradi odpovedi zavor iztiril vlak.

Avtobus zapeljal v moskovsko postajo podzemne železnice