Spopad nigerijskih vojakov je s skrajneži trajal skoraj dve uri. Foto: Reuters
Spopad nigerijskih vojakov je s skrajneži trajal skoraj dve uri. Foto: Reuters

V nedeljo zvečer so se nigerijski vojaki v Maiduguriju bojevali z borci Boko Harama, ki so želeli vstopiti v mesto. V spopadu je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, 91 pa je bilo ranjenih. Nigerijski vojaki so opazili skupino oboroženih članov Boko Harama, ki so poskušali prečkati jarek, da bi vstopili v Maiduguri, ki je obdan z jarki v obrambo pred vdori skrajnežev islamistične skupine. Nekaterim je uspelo vdreti v mesto, spopad pa je po besedah prebivalca Maidugurija, ki je pomagal vojski, trajal skoraj dve uri. Številni so v strahu že zapustili mesto.

V ponedeljek so v teh dveh mestih tri mlade samomorilske najstniške napadalke sprožile razstrelivo. Dve izmed njih sta napadli skupaj na trgu v Madagaliju, kjer naj bi umrlo 30 ljudi. "Napadalka se je pomešala med množico, nato pa sprožila razstrelivo," je dejala priča, ki zaradi bojazni pred povračilnimi ukrepi Boko Harama ni želela biti imenovana.

Buhari napovedal poraz Boko Harama
Napadi so se zgodili manj kot teden dni po tem, ko je nigerijski predsednik Muhammadu Buhari v intervjuju za BBC dejal, da so tehnično dobili vojno proti Boko Haramu, saj naj islamistična skupina ne bi bila več sposobna organizirano napasti v mestih in večjih naseljih. Po poročanju BBC-ja je napad odgovor džihadistov na te trditve in poskus dokazovanja, da še naprej lahko delujejo enako kot prej. Ko je Buhari maja postal predsednik, je napovedal poraz Boko Harama.

Marca je Boko Haram obljubil zvestobo Islamski državi in se pozneje poimenoval Zahodnoafriška provinca Islamske države. Odkar je Boko Haram začel napade leta 2009, je bilo ubitih približno 17.000 ljudi, okoli 1,5 milijona pa razseljenih.