Vsaj eno od eksplozij naj bi povzročil samomorilski napadalec. Fotografija sicer prikazuje posledice napada v Mogadišu aprila letos. Foto: EPA
Vsaj eno od eksplozij naj bi povzročil samomorilski napadalec. Fotografija sicer prikazuje posledice napada v Mogadišu aprila letos. Foto: EPA

Tamkajšnji novinarji so sporočili, da je najmanj eno eksplozijo povzročil samomorilski napadalec z vozilom, poroča BBC, kasneje pa je bilo slišati tudi strele. Prva eksplozija je odjeknila ob vhodu na letališče, medtem ko je drugo bombo razneslo v bližini urada ZN-a, ki sicer stoji blizu letališča.

Na območju, kjer je tudi oporišče mirovnih sil Afriške unije, ki jih sestavlja 22.000 vojakov, je viden gost dim. Med ubitimi naj bi bili varnostniki na nadzorni točki. Mednarodno letališče Aden Ade, ki je ime dobilo po prvem somalijskem predsedniku, je sicer močno varovano.

Območje, na katerem je letališče, predstavlja "zeleno območje" za ZN, mirovne sile Afriške unije in tuja veleposlaništva.

Al Šabab prevzel odgovornost
Odgovornost za napad je prek svoje radijske postaje prevzela somalijska islamistična skupina Al Šabab, vendar pristnosti posnetka ni mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Eksploziji sta izvedla dva pogumna mudžahedina, ki sta ciljala dve mesti, kjer so nameščeni tako imenovani vojaki, ki skrbijo za mir," so zapisali v sporočilu.

Al Šabab, povezan z Al Kaido, pogosto izvaja napade v Somaliji, tudi v Mogadišu, da bi zrušil vlado, ki jo podpirajo Združeni narodi. V zadnjih tednih so bili hoteli tarča napadov z avtomobili bombami, čemur so sledili strelski napadi.

Somalijska vlada se s pomočjo sil Afriške unije spopada z borci Al Šababom v več delih države. Skupino so pregnali skoraj iz vseh večjih mest, ki jih je nadzirala, a poznavalci opozarjajo, da milica ostaja močna grožnja.