Vojaki so se vračali z misije, ko so jih napadli skrajneži. Foto: EPA
Vojaki so se vračali z misije, ko so jih napadli skrajneži. Foto: EPA

Vojaki so bili na lovu za skrajneži v pokrajini Tizi Ouzou okoli 120 kilometrov od prestolnice Alžir, ko so jih po navedbah varnostnih virov napadli pripadniki severnoafriške veje teroristične mreže Al Kaida. Še 11 vojakov je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je dolgoletni predsednik Abdelaziz Bouteflika na volitvah osvojil svoj četrti mandat. 77-letni Bouteflika se je med kampanjo predstavljal kot voditelj, ki je ključen za nadaljevanje stabilnosti v tej severnoafriški državi.

V 90. letih prejšnjega stoletja je v Alžiriji potekala vojna med vladnimi silami in islamskimi uporniki. Od konca spopadov so bili napadi na vojake redkejši, vendar se oblasti bojijo razširitve nasilja iz sosednje Libije, kjer je po padcu Moamerja Gadafija zavladal kaos, kar izkoriščajo številne oborožene skupine, med njimi tudi povezane z Al Kaido.

Pripadniki Al Kaide v islamskem Magrebu, kot se imenuje severnoafriška veja teroristične mreže, imajo oporišča v Sahelu, ki prečka južni del Alžirije, a v zadnjih mesecih je vojska ubila več njihovih borcev na vzhodu države.

Januarja lani je bila država priča enemu najhujših terorističnih napadov, v katerem so skrajneži napadli črpališče plina in ubili 40 zaposlenih, med njimi večinoma tujcev.

Napad je vodil alžirski skrajnež Mohtar Belmohtar, ki naj bi ga pozneje ubili, vendar njegove smrti ni mogoče potrditi.