Poročila o smrtnih žrtvah zadnjega napada so različna. Omenjajo od 13 do 28 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Poročila o smrtnih žrtvah zadnjega napada so različna. Omenjajo od 13 do 28 ljudi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
false
26. marca je Savdska Arabija z desetimi bližnjevzhodnimi zavezniki z več kot 100 letali začela ofenzivo proti upornikom v Jemnu. Savdska Arabija je pri tem mobilizirala 150.000 vojakov. Foto: Reuters
false
Po podatkih ZN-a je bilo v zračnih napadih koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in spopadih med provladnimi in uporniškimi silami v Jemnu v zadnjih šestih mesecih ubitih skoraj 4.900 ljudi, med njimi 2.355 civilistov. Foto: EPA

V napadu v vasi 80 kilometrov južno od glavnega mesta Sana je bila zadeta hiša, v kateri je več deset svatov v sredo zvečer proslavljalo poroko. Tamkajšnji prebivalci sporočajo, da je bila hiša - domnevno last tamkajšnjega plemenskega voditelja Mohameda Al Sanabanija, ki podpira šiitske hutijevske upornike - v napadu popolnoma uničena.

Število smrtnih žrtev ni natančno določeno. BBC poroča, da je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, rt.com poroča o 15 mrtvih civilistih, Al Džazira pa, da je bilo ubitih najmanj 28 ljudi.

Po navedbah jemenskega ministrstva za zdravje je bilo napadu 30 ljudi ranjenih. Med žrtvami naj bi tudi bili otroci.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije: Nismo krivi
Tako uporniki kot prebivalci so za napad okrivili letala koalicije arabskih držav, ki v Jemnu obstreljuje položaje šiitskih hutijevcev. Omenjena koalicija je že zanikala vpletenost v napad. "Koalicija ni izvajala zračnih napadov na tem območju. Tam potekajo spopadi med hutijevci in drugimi skupinami," je za Al Džaziro dejal tiskovni predstavnik koalicije Ahmad Al Asiri.

"Ni za vsako eksplozijo ali napad odgovorna koalicija. Ne napadamo civilistov," je še dejal Al Asiri. "Vemo sicer, da je veliko orožja skritega med civilisti, a teh območij ne obstreljujemo." Al Asiri je obtožil hutijevce, da uporabljajo "nove medijske strategije", potem ko so izgubili nadzor nad delom ozemlja.

Rt.com medtem poroča, da je sledil napad na poročno slavje dan po tem, ko naj bi helikopterji koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v vasi na severu Jemna ubili več kot 30 ljudi, večinoma civilistov.

Koalicijo so pred tem že septembra okrivili za napad na svatbo v bližini mesta Mokha, v katerem je umrlo najmanj 131 civilistov. Arabska koalicija je tudi takrat zanikala odgovornost.

Hutijevci sprejeli poziv h koncu vojne
Al Džazira poroča, da so Združeni narodi sporočili, da so hutijevci, ki nadzirajo glavno mesto in velik del osrednjega in severnega Jemna, sprejeli resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki poziva h koncu vojne.

Jemenska vlada je strinjanje upornikov z resolucijo označila za "manever", od njih pa je zahtevala, da ji prepustijo nadzor nad ozemljem, ki ga nadzirajo od lanskega leta.

Ubitih skoraj 5.000 ljudi
BBC še poroča, da je bilo po podatkih Združenih narodov v zračnih napadih koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in spopadih med provladnimi in uporniškimi silami v Jemnu v zadnjih šestih mesecih ubitih skoraj 4.900 ljudi, med njimi 2.355 civilistov.

Unicef medtem v svojem zadnjem poročilu ugotavlja, da je bilo v tem obdobju v Jemnu ubitih 505 otrok, ranjena pa sta bila 702. V humanitarni krizi 1,7 milijona otrokom grozi podhranjenost, še opozarja Unicef, poroča rt.com.