Protestniki so prepričani, da volitve ne bodo prinesle zahtevanih sprememb, zato skušajo onemogočiti oddajanje glasov. Foto: Reuters
Protestniki so prepričani, da volitve ne bodo prinesle zahtevanih sprememb, zato skušajo onemogočiti oddajanje glasov. Foto: Reuters

Tajski protestniki so se, čeprav so vodje protestov obljubili, da ne bodo ovirali volitev, zbrali pred volišči, da bi skušali preprečiti zgodnje glasovanje na parlamentarnih volitvah, sicer napovedanih za naslednji teden. Množice protestnikov so zaprle vhode na volišča, največ pa se jih je zbralo v Bangkoku in na jugu Tajske.

V spopadih med protestniki in privrženci vlade, ki so se vneli v prestolnici Bangkok, je bil ustreljen tudi eden izmed vodij protivladnih protestov Sutin Taratin. Kot je poročal BBC, naj bi Sutin Taratin nagovarjal množico s tovornjaka, ki se je vozil po ulicah mesta, ko so ga zadeli streli. Ranjenega so ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je pozneje umrl. Njegovo smrt je potrdil tudi tiskovni predstavnik tajske policije Pija Utajo, ki je dodal še, da je bilo v spopadih ranjenih najmanj pet ljudi.

Bodo volitve naslednji konec tedna izpeljali?
Zaradi protestov so oblasti odpovedale predčasno glasovanje na več voliščih, samo v Bangkoku so tako preložile oz. odpovedale glasovanje na 48 od 50 voliščih. Tajska volilna komisija je oblasti pozvala, naj zaradi nevarnosti protestov in nasilja preložijo tudi volitve, a vlada za zdaj še vztraja, da bodo volitve potekale po načrtu.

Tajska premierka Jingluk Šinavatra je za 2. februar sklicala predčasne volitve, da bi tako pomirila protestnike, ki se na ulicah Bangkoka in drugih tajskih mest zbirajo že od novembra, in zahtevajo odstop vlade pod vodstvom Šinavatre in reformo političnega sistema. Protestniki namreč trdijo, da vlado premierke Šinavatra dejansko vodi njen brat in nekdanji premier Taksin Šinavatra, ki je v izgnanstvu.