Tajski protestniki protestirajo proti vladi premierke Jingluk Šinavatra, ki ji očitajo, da je zgolj lutka v rokah svojega brata in nekdanjega premierja Taksina Šinavatre. Foto: EPA
Tajski protestniki protestirajo proti vladi premierke Jingluk Šinavatra, ki ji očitajo, da je zgolj lutka v rokah svojega brata in nekdanjega premierja Taksina Šinavatre. Foto: EPA
Protestniki želijo odstop premierke Jingluk Šinavatra, kar ta kategorično zavrača. Foto: EPA

Razglasitev izrednih razmer daje vladi premierke Jingluk Šinavatra pooblastila, da proti protestnikom, ki že teden dni blokirajo več predelov tajske prestolnice, uvede različne ukrepe. Protestniki od Jingluk Šinavatre že mesece zahtevajo odstop, vendar ta to možnost ostro zavrača. Premierki očitajo, da je zgolj lutka svojega brata, nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki živi v izgnanstvu v tujini.

Da bi pomirila več tednov trajajoče množične protivladne proteste v državi, najhujše po letu 2010, je premierka že decembra za 2. februar razpisala predčasne parlamentarne volitve. Glavna opozicijska stranka je napovedala, da namerava volitve bojkotirati, pretekli teden pa so protestniki blokirali središče Bangkoka, kjer naj bi vztrajali do volitev.

Vlada je odločitev o razglasitvi izrednih razmer sprejela na današnji seji, potem ko je v središču mesta odjeknilo več eksplozij, protestniki in vladne sile pa krivdo za spopade pripisujejo drug drugemu. "Kabinet se je odločil za razglasitev izrednega stanja, da bi obvladal razmere in zagotovil vladavino prava," je dejal namestnik premierke Surapong Tovičakčajkul.

Mogoči ukrepi: cenzura medijev, prepoved zbiranja
Vlada ima zdaj pravico cenzurirati medije, prepovedati zbiranje v javnosti in pridržati osumljence brez obtožnice. Izvajanje ukrepov, ki veljajo v času izrednega stanja, so v pristojnosti policije in vojske, kot poroča BBC, pa je bilo policiji do zdaj zapovedano, da se izogiba vsaki možnost spopadov s protestniki. Vojaški poveljniki so dali jasno vedeti, da se ne želijo vmešati v vse bolj srdit konflikt med vlado in njenimi nasprotniki.