Odločitev Rolling Stona, da na naslovnici objavi sliko Džoharja Carnajeva, je sprožila val ogorčenja. Foto: Promocijsko gradivo
Odločitev Rolling Stona, da na naslovnici objavi sliko Džoharja Carnajeva, je sprožila val ogorčenja. Foto: Promocijsko gradivo
Fotografije, ki jih javnost do zdaj še ni videla. Foto: Boston Magazine

Na slikah, ki jih je objavil Boston Magazine, je Carnajev, ki je obtožen napada na bostonskem maratonu aprila letos, prikazan v povsem drugačni luči: ko se je ranjen skrival v notranjosti čolna in po tem, ko so ga obkolili policisti.
Slike je posnel policijski fotograf, narednik Sean Murphy, ki je ob tem pojasnil, da se je za objavo fotografij odločil, ker prikazujejo "pravega bombaša", in ne takega, kot ga je prikazala naslovnica Rolling Stona, ki je bila po Murphyjevem mnenju žaljiva za žrtve napada na maratonu v Bostonu in njihove bližnje.

"Fotografije prikazujejo pravega bostonskega bombaša, ne nekoga, ki so ga pripravili za slikanje za naslovnico Rolling Stona," je povedal Murphy in dodal: "To so bili pravi ljudje s svojimi življenji in družinami. Naslovnica je žaljiva za spomin na preminule in za njihove družine".

Policijski fotograf odpuščen
Tiskovni predstavnik zvezne policije je povedal, da objave fotografij na policiji niso odobrili, zato jih ne bodo dobili nobeni drugi mediji, proti naredniku Murphyju pa so sprožili interno preiskavo. Kot poroča Guardian, pa tudi avtor članka prek Twitterja, so Murphyja že razrešili vseh dolžnosti.

Kot poroča BBC, je Rolling Stone v sredo zagovarjal svojo odločitev, da na naslovnico uvrsti Carnajeva, in pojasnil, da so zavezani resnemu in poglobljenemu poročanju.

Naj spomnimo: Za naslovnico je revija uporabila fotografijo Carnajeva, na kateri močno spominja na Jima Morrisona, ob njej pa velik naslov: Bombaš. Javnost je bila zgrožena, češ da žali žrtve, poveličuje zločinca in preusmerja pozornost nanj, ne pa na njegova dejanja.

Ob tem je bralec Boston Magazina Aaron K Kraus zapisal zanimivo misel: "Če vas moti, da naslovnica glamurizira Džoharja Carnajeva in ga zaradi njegovega privlačnega videza predstavlja kot mikavnega vzornika mladih bralcev, potem ste upravičeno zaskrbljeni zaradi nečesa, ki nima nobene veze z Rolling Stonom. Če vas moti, da naslovnica Carnajeva prikazuje v človeški luči in kot večplastnega, celo kot nekoga, s katerim lahko sočustvujemo, potem ste naleteli na eno od najtemnejših resnic človeštva: da smo vsi ljudje, opremljeni z neverjetno sposobnostjo tako zla kot empatije. In ponovno, vaša zaskrbljenost nima veze z Rolling Stonom. Če vas moti, da naslovnica žali žrtve njegovih domnevnih zločinov, ker se osredotoča na zločinca, ne pa na zločine, potem navijate za tako ozek novinarski pogled in novinarske prioritete, da končni izdelek bralcev najverjetneje ne bi kaj dosti izobraževal, razsvetljeval in angažiral. Če pa vas moti, da je namen Rolling Stona večja prodaja s senszacionalistično naslovnico, potem, no, ja."

Mimogrede, omenjena naslovnica se na eBayu že prodaja za 20 dolarjev.

Brata Carnajev obtožena napada na maratonu
Džohar je obtožen, da je skupaj z zdaj že pokojnim bratom Tamerlanom Carnajevom 15. aprila nastavil doma izdelani bombi na mesto ob izteku bostonskega maratona. V napadu so umrli trije ljudje, več kot 260 jih je bilo ranjenih, med katerimi so številni izgubili okončine. 26-letni Tamerlan je bil ubit v policijski akciji po napadu.