Na 48-letno novinarko je streljal Rustam Mahmudov. Foto: EPA
Na 48-letno novinarko je streljal Rustam Mahmudov. Foto: EPA

Štiri obtožene je sodišče spoznalo za krive organizacije umora, peti pa je kriv izvedbe.

Umora so obsojeni čečenski podjetnik Lom Ali Gajtukajev, njegovi trije nečaki Rustam, Ibragim in Džabrail Mahmudov ter nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov.

Sodišče bo kazen za peterico izreklo danes.

Politkovska je bila raziskovalna novinarka, ki je bila v svojih prispevkih še posebej kritična do ruskega predsednika Vladimirja Putina, veliko pa se je ukvarjala s človekovimi pravicami v Čečeniji, ki so jih kratile ruske varnostne sile. Ustreljena je bila 7. oktobra 2006 v dvigalu svojega bloka v Moskvi.

Sodišče je ugotovilo, da je na novinarko streljal Rustam Mahmudov, medtem ko sta mu brata pomagala pobegniti. Njihov stric in Hadžikurbanov sta organizirala napad.

Bratoma Džabrailu in Ibragimu ter policistu Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a jih je sodišče leta 2009 na prvem sojenju oprostilo. Sodbo je razveljavilo vrhovno sodišče in odredilo ponovno sojenje, ki se je začelo lansko poletje.

Še vedno pa ostaja brez odgovora vprašanje, kdo je v ozadju umora Politkovske. Družina je razočarana, saj sodni proces ni pripeljal do naročnika umora.

"Strinjamo se s sodbo, a to je le majhno število tistih, ki so krivi zločina," je po odločitvi sodišča novinarjem dejal njen sin Ilja.