Sodišče je prvo zaslišanje začelo brez svojcev Politkovske. Foto: EPA
Sodišče je prvo zaslišanje začelo brez svojcev Politkovske. Foto: EPA

Čeprav sta Ilija in Vera Politkovska sodišče zaprosila, naj z glavno obravnavo počaka do 29. julija, je sodišče prvo zaslišanje začelo brez njiju.

Otroka Politkovske, ki nastopata kot tožnika, sta se prav tako pritožila, da so jima kot oškodovancema kršili zakonske pravice, ker se sodišče z njima ni posvetovalo glede izbire porotnikov.

Sodišče je kljub temu nadaljevalo proces. Na prvi obravnavi je bila tako prisotna samo obramba, vsi obtoženi pa so se izrekli za nedolžne. Nekateri obtoženi so še prosili, da se jim izboljšajo priporni pogoji.

Med obtoženimi je čečenski podjetnik in zloglasen zločinec Lom Ali Gajtukajev, ki naj bi umor organiziral s pomočjo treh nečakov - Rustama, Ibragima in Džabraila Mahmudova. Obtožen je tudi nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov. Sam umor naj bi izvedel Rustam Mahmudov.

48-letna novinarka časnika Ruska Gazeta, znana po člankih, kritičnih do ruskega predsednika Vladimirja Putina in še posebej do vojne v Čečeniji, je bila ustreljena 7. oktobra 2006 na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudovu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili leta 2009 na prvem sojenju oproščeni. Vrhovno sodišče je nato razsodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje.

Na zatožni klopi bi sicer sedel še en nekdanji policist, Dmitrij Pavljučenkov, a se je pogodil s tožilstvom. V zameno za priznanje krivde - da je pomagal izslediti Politkovsko in da je priskrbel pištolo, s katero je bila umorjena - ga je decembra lani doletelo 11 let zapora.