Buldožer je takole uničil sedem ton zaseženega sira v Belgorodu. Fotografijo je agenciji Reuters odstopila sam ruski inšpektorat za veterinarski in fitosanitarni nadzor. Foto: Reuters
Buldožer je takole uničil sedem ton zaseženega sira v Belgorodu. Fotografijo je agenciji Reuters odstopila sam ruski inšpektorat za veterinarski in fitosanitarni nadzor. Foto: Reuters
Jabolka - Rusija
Rusija je zaradi podnebnih razmer eden največjih uvoznikov sadja na svetu, po uvedbi embarga pa so napovedali, da bodo uvoz iz EU-ja nadomestili z uvozom iz nekdanjih sovjetskih republik. Foto: Reuters

V Rusiji so po poročanju AFP-ja začeli uničevanje več sto ton hrane iz evropskih držav, ki je zaradi embarga ne bi smeli uvoziti v državo. Ukrep, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, je že sprožil vrsto ogorčenih odzivov in pozivov, naj se zasežena hrana razdeli med socialno najbolj ogrožene.

Ruski embargo na živila iz Evropske unije
V Moskvi so zaradi gospodarskih sankcij, ki jih je zaradi krize v Ukrajini proti Rusiji uvedel EU, uvedli embargo na vrsto zahodnih proizvodov, od sirov, kot je parmezan, do osnovnih živil, kot so jabolka. Nazadnje so embargo tako razširili celo na tulipane iz Nizozemske.

Tihotapljenje in ponarejanje izvora
Rusija se pritožuje, da so nekateri evropski uvozniki embargo poskušali prelisičiti s tem, da so proizvode napačno označevali, kot da prihajajo iz nekdanjih držav Sovjetske zveze. Tamkajšnji mediji ob tem opozarjajo, da se bodo morali uradniki, ki bi se odločili za "uničevanje" gurmanskih proizvodov v svojih želodcih, zagovarjati pred zakonom, še poroča francoska agencija AFP.

Ruska javnost zgrožena nad uničevanjem hrane
Na sežiganje hrane se je ogorčeno odzvala vrsta medijev, saj so gospodarska kriza in sankcije milijone Rusov potisnile v revščino. "To ni nikakršen navaden ukrep. Gre za barbarstvo, izziv družbi," so v uredniškem komentarju zapisali v poslovnem dnevniku Vedomosti.

Celo prvi mož komunistov Genadij Zjuganov, ki običajno sledi Kremlju, je dejal, da gre za "ekstremen" ukrep. Namesto tega bi lahko hrano poslali domovom za otroke in proruskim separatistom v vzhodni Ukrajini. Poleg tega je do četrtka dopoldne že več kot 258.000 Rusov podpisalo spletno peticijo, s katero želijo doseči, da bi hrano razdelili tistim, ki jo potrebujejo.