Na osrednjem kairskem trgu Tahrir so se zbrali podporniki vojske. Foto: Reuters
Na osrednjem kairskem trgu Tahrir so se zbrali podporniki vojske. Foto: Reuters

Ob tretji obletnici vstaje proti nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku se je v Egiptu znova zbralo na tisoče ljudi, tako podpornikov vojaških oblasti kot podpornikov Muslimanske bratovščine in revolucionarjev. Na osrednjem kairskem trgu Tahrir, ki je bil pred tremi leti središče vstaje, se je zbralo več deset tisoč podpornikov vojaških oblasti.

Podporniki so vzklikali gesla v podporo vojski, številni so nosili portrete poveljnika egiptovske vojske, generala Abdela Fataha Al Sisija, ki je lani poleti strmoglavil demokratično izvoljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, oblast pa na papirju predal civilni vladi.

Oblasti prepovedale proteste Muslimanske bratovščine
Nedaleč stran so se na protivladnih protestih zbrali pripadniki Muslimanske bratovščine in revolucionarji, ki nasprotujejo razvoju dogodkov v Egiptu. Policija njihovih zborovanj ni dovolila in jih je začela preganjati, nato pa so izbruhnili spopadi. Po navedbah zdravstvenega ministrstva je bilo pri tem ubitih 49 ljudi, najmanj 170 je bilo ranjenih, policija pa je prijela 1.079 protestnikov.

Pred tremi leti, 25. januarja 2011, so se na trgu Tahrir začeli množični protesti proti avtoritarni policijski državi. Kmalu so se razširili po vsej državi in čez 18 dni prisilili dolgoletnega voditelja Mubaraka k odstopu.