Nasilje se je v Sudanu začelo pred dvema letoma. Foto: EPA
Nasilje se je v Sudanu začelo pred dvema letoma. Foto: EPA
Posiljene ženske so nato v družbi stigmatizirane. Foto: EPA

Pomočnik generalnega sekretarja ZN-a Jan Egeland je v govoru sudanske oblasti pozval, naj izboljšajo varovanje civilistov in spremenijo kulturo nekaznovanja. Po njegovem mnenju sta Sudan in Kongo tisti državi, v katerih je največ spolnega nasilja.

Po trditvah Egelanda je organizacija Zdravniki brez meja v štirih mesecih zdravila več kot 500 žrtev spolnega nasilja. Menijo pa, da je to le del vseh žrtev in da je resnična številka veliko višja. Dodal je, da se včasih zgodi, da ženske, ki po posilstvu zanosijo, v družbi obravnavajo kot kriminalke, policija pa naj bi z njimi delovala brutalno.

Nasilje v Darfurju je izbruhnilo pred dvema letoma, ko so uporniki začeli oboroženo vstajo proti vladi, saj so trdili, da jih diskriminirajo. Kartum naj bi kot povračilo oborožil milice, ki so požigale vasi in pobijale ljudi. Zaradi nasilja, lakote in bolezni je v tem času umrlo več kot 180.000 ljudi.

Varnostni svet je Meddržavno sodišče v Haagu pozval, naj začne preiskovati domnevne vojne zločine v Darfurju. Sudan je ta mesec ustanovil posebno sodišče, na katerem bodo sodili domnevnim zločincem.