Člani skupine
Člani skupine "Rako potihoma koljejo" so prepričani, da so Nadžija Džerfa ubili pripadniki Islamske države. Foto: Reuters

Džerfovo smrt je na svojem profilu na Twitterju potrdila skupina "Rako potihoma koljejo". Džerf je bil aktivist te skupine, ki spremlja zločine Islamske države v Siriji in izpostavlja kršitve človekovih pravic skrajnežev v tej državi. Po pričevanju Džerfovega prijatelja so ga neznanci iz avtomobila pred lokalno restavracijo dvakrat ustrelili v glavo. Eno njegovih zadnjih del je bil dokumentarec "Islamska država v Alepu", kjer predstavlja zločine samooklicanega kalifata na tem območju Sirije.

38-letni Džerf, ki je bil tudi urednik revije Hentah, ki poroča o vsakdanjem življenju sirskih državljanov, je bil znan po nasprotovanju tako džihadistični Islamski državi kot tudi sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu. Po besedah Džerfovega prijatelja, bi moral v tem tednu oditi v Pariz, saj je s svojo družino – imel je dva otroka – dobil vizum za Francijo, poroča AFP. Džerf naj bi v Francijo tudi odšel na zdravljenje, saj je bil šibkega zdravja.

Oktobra v Turčiji že obglavljena dva aktivista
Predstavniki te skupine so "prepričani, da za umorom stoji Islamska država". Dodali so, da so "zagotovo vedeli", da je bil Džerf član te skupine, obenem pa so se zavedali, "kaj je pomenil za druge aktiviste". "Zavedamo se, da za nas ni varno nikjer. S tem nas ne bodo utišali in borili se bomo do zadnjega," so še dejali.

Na družbenem omrežju pa je podpornik Islamske države že zapisal, da "so umorili krivoverca Nadžija Džerfa", a policijska preiskava še poteka in tako morilci uradno še niso znani. Pred dvema mesecema so v Turčiji že našli dve trupli aktivistov skupine "Rako potihoma koljejo". Ibrahima Abdula Kaderja in Faresa Hamadija so prav tako na jugu Turčije našli obglavljena. Predtem so bili člani te skupine ubiti le znotraj Sirije.