Meja med Sirijo in Turčijo je v zadnjih dneh izjemno oblegana. Zato so se oblasti odločile, da bodo večino mejnih prehodov zaprle. Foto: Reuters
Meja med Sirijo in Turčijo je v zadnjih dneh izjemno oblegana. Zato so se oblasti odločile, da bodo večino mejnih prehodov zaprle. Foto: Reuters
Tony Blair
Blair je prepričan, da bodo zahodne sile IS dokončno premagale le, če bodo v svojo strategijo vključile tudi kopensko ofenzivo. Foto: EPA
Sirci bežijo pred nasiljem skrajnežev

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je dejal, da je Turčija v zadnjih dneh sprejela že več kot 130.000 beguncev iz Sirije, predvsem Kurdov, in da so pripravljeni, da jih bo v državo pribežalo še več. "Pripravljeni smo na najhujši scenarij, da bo k nam pobegnilo več sto tisoč beguncev," je povedal Kurtulmus in dodal, da so v nedeljo zvečer zato zaprli večino mejnih prehodov na območju. Odprta ostajata le dva od devetih mejnih prehodov na 30 kilometrov dolgi meji, turško notranje ministrstvo pa bo odslej beležilo vse vstope v državo.

Tudi Združeni narodi so potrdili navedbe, da je v Turčijo iz Sirije od petka prestopilo več kot 100.000 sirskih Kurdov, potem ko so skrajneži Islamske države v zadnjih dneh osvojili več kurdskih vasi na severu Sirije in se približali kurdskemu mestu Kobane.

Kurdska delavska stranka (PKK), ki v Turčiji in večjem delu mednarodne skupnosti velja za teroristično organizacijo, pa je turške Kurde pozvala, naj se v Siriji borijo proti skrajnežem in med drugim obranijo Kobane. "Napočil je dan slave in časti. V odporu ni več omejitev," je v sporočilu zapisala PKK in pozvala k mobilizaciji kurdskih borcev.

Blair: Vojaški čevlji bodo še kako potrebna taktika
Medtem je nekdanji britanski premier Tony Blair, ki deluje kot mirovni predstavnik Združenih narodov za Bližnji vzhod, v intervjuju za britansko mrežo BBC dejal, da ne bi smeli izključiti pošiljanja kopenskih sil v Irak in Sirijo za boj z Islamsko državo. "Če se ne boste spopadli z njimi tudi na tleh, jih lahko le omejite, ne morete pa jih premagati," je povedal nekdanji premier, ki je bil leta 2003 ena ključnih oseb pri organizaciji invazije na Irak pod ameriškim vodstvom.

ZDA že več tednov bombardirajo cilje Islamske države, v zadnjih dneh se jim je pri tem pridružila tudi Francija. A Tony Blair ob tem opozarja, da to ne bo dovolj. Dejal je, da če na Zahodu ni pretirane volje, da bi se s pripadniki Islamske države spopadli na tleh, bi lahko to vlogo prevzele lokalne sile, saj bodo "vojaški čevlji na tleh še kako potrebna taktika".

Blair, ki sta ga kot predsednika vlade zaznamovali predvsem vojni v Iraku in Afganistanu, je dejal, da sta omenjeni vojni izboljšali zmožnost in znanje Zahoda, da se bori proti IS-ju. "Ker so skupine, kot je IS, fanatične, jih ne moremo premagati brez pripravljenosti na žrtve in odločenosti za boj do konca," je povedal in dodal še: "Prepričan sem, da bodo voditelji ZDA in drugih držav poskrbeli, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da premagajo IS".

Sirci bežijo pred nasiljem skrajnežev