Janukovič in Timošenkova sta ostra politična nasprotnika iz obdobja oranžne revolucije. Foto: EPA
Janukovič in Timošenkova sta ostra politična nasprotnika iz obdobja oranžne revolucije. Foto: EPA
V Ukrajini volitve v senci zaprte Timošenkove

Stranka regij naj bi prejela 28,1 odstotka glasov, blok Julije Timošenko 24,7 odstotka glasov in nova stranka Udar boksarskega zvezdnika Vitalija Klička 15,1 odstotka glasov.

V vrhovno rado naj bi se uspelo uvrstiti še skrajnim nacionalistom Svoboda z 12,3 odstotka glasov in komunistom z 11,8 odstotka prejetih glasov.

Volitve so potekale v senci zaprte Timošenkove, ki je ob oddaji glasu v zaporu v Harkovu na vzhodu države rojake pozvala, naj odidejo na volišča in zamenjajo aktualno oblast.

"Vsak izmed nas se mora boriti proti tej diktaturi na svoj najboljši način," je dejala voditeljica oranžne revolucije in v 90. letih ena izmed najbogatejših Ukrajink, ki je obogatela s posli z energenti in si zato prislužila vzdevek plinska princesa.

Timošenkova, ki je vlado vodila med letoma 2007 in 2010, meni, da se lahko le z množično udeležbo prepreči poneverba na volitvah. "Le slep in gluh človek bi lahko te volitve imel za poštene," je dejala prozahodno usmerjena političarka.

Kličkov nasvet volivcem
Da se na volitvah dogajajo nepravilnosti, predvsem kupovanje glasov, je namignil tudi Kličko, ki pa je volivcem svetoval, naj denar vzamejo, saj je tako ali tako njihov.

"Žal prihajajo poročila o kupovanju velikega števila glasov. A če bo kdo skušal od vas kupiti vaš glas, naj vam ne bo nerodno. Vzemite svoj denar, saj vam vračajo vaš denar," je dejal boksarski zvezdnik.

Janukovič, ki je pred dvema letoma na predsedniških volitvah porazil Timošenkovo, je na volišču izrazil prepričanje, da bodo volivci podprli "enotnost in razvoj".

"Glasoval sem za stabilnost in gospodarski razvoj, da bodo naši ljudje lahko bolje živeli," je dejal.

Volitve so za zdaj potekale mirno. Volilna udeležba je sorazmerno nizka, kar gre pripisati slabemu, deževnemu vremenu. Za 450 sedežev v verhovni radi se poteguje 2.600 kandidatov. Za naklonjenost 36,6 milijona volivcev se poteguje 21 strank, ki morajo preseči petodstotni prag.

V Ukrajini volitve v senci zaprte Timošenkove