Zaradi tehnične okvare se je ustavil tretji reaktor. Na fotografiji iz leta 1994 je prikazana jedrska elektrarna Zaporožje. Foto: EPA
Zaradi tehnične okvare se je ustavil tretji reaktor. Na fotografiji iz leta 1994 je prikazana jedrska elektrarna Zaporožje. Foto: EPA
Spopad na vhodu države terja davek ne samo v žrtvah in gmotni škodi, temveč tudi v pomanjkanju energentov. Foto: EPA
Nesreča v ukrajinski jedrski elektrarni

Kot je sporočil upravljavec, se je okvara zgodila že 28. novembra. Kot poroča rt.com, piše na spletni strani elektrarne, da ostajajo štirje reaktorji operativni.

Premierju Arseniju Jacenjuku je zaplet pojasnjeval minister za energijo Vladimir Demčišin. Jacenjuk je medijem dejal, da mora pristojni minister ponuditi informacije o tem, kakšne so oziroma bodo posledice okvare. Po navedbah ukrajinskih medijev je bila oskrba z elektriko v torek motena.

Demčišin je zatrdil, da se ni v elektrarni zgodilo nič nevarnega, da ni nobene grožnje in da bo težava rešena še ta teden. Tako zatrjuje tudi Demčišinov predhodnik Jurij Prodan. "Gre za tehnično vprašanje - in čeprav je tretji reaktor odklopljen, ne predstavlja nobene nevarnosti," je dejal minister Demčišin. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povišane radioaktivnosti niso izmerili. Kot je pojasnil Demčišin, gre za okvaro na električni napeljavi, ki ni povezana s samim reaktorjem.

Ukrajina odvisna od jedrske energije
Zaporožje leži približno 570 kilometrov jugovzhodno od Kijeva in deluje od leta 1984. V prihodnjih desetih letih je bilo zgrajenih še pet reaktorjev te elektrarne, ki proizvaja petino elektrike, proizvedene v Ukrajini.

Ukrajine je država z najhujšo jedrsko civilno izkušnjo. V Černobilu se je leta 1986 namreč zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, a reaktorji v Zaporožju so drugačni od tistih v Černobilu. Jedrska energija predstavlja sicer kar 44 odstotkov vse v Ukrajini proizvedene energije, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomanjkanje premoga zaradi spopadov na vzhodu
Rt.com še poroča, da je ukrajinska nacionalna energetska družba Ukrenergo pred kratkim začela izvajati izredne izpade elektrike po vsej državi. Kot je sporočila družba, ima vzhod Ukrajine namreč premoga dovolj le še za štiri dni.

Več deset rudnikov premoga v pokrajinah Doneck in Lugansk je bilo namreč zaprtih zaradi spopadov med vladnimi silami in tamkajšnjimi proruskimi separatisti. Demčišin je medtem priznal, da mora Ukrajina začeti kupovati energijo od Rusije, poroča rt.com.

Nesreča v ukrajinski jedrski elektrarni