V nasilju je bilo 140 mrtvih in več kot 800 ranjenih. Foto: EPA
V nasilju je bilo 140 mrtvih in več kot 800 ranjenih. Foto: EPA
Izbruh nasilja na Kitajskem

Prestolnico kitajske pokrajine Sinkiang Urumči je v noči z nedelje na ponedeljek zajelo hudo etnično nasilje. Predstavnik kitajske vlade je povedal, da je policija v spopadih aretirala več sto ljudi, oblasti pa so zaprle več četrti. Zjutraj naj bi se razmere v pokrajini umirile.

Kitajska tiskovna agencija je najprej poročala o treh mrtvih, nato pa se je število začelo povečevati. Kitajska televizija je nato predvajala posnetke iz mesta, ki ga je zajelo nasilje. Pokazali so krvaveče civiliste, goreče ali pogorele avtomobile in avtobuse ter posnetke skupine izgrednikov, ki so na policiste metali kamenje in prevračali policijska vozila.

Nasilje naj bi začeli ujgurski oporečniki
Kot poročajo tuji mediji, naj bi kitajske oblasti krivdo za spopade pripisale ujgurskim oporečnikom, ki naj bi Ujgure v Urumčiju nagovorili k napadom na Kitajce oz. Hane. Kitajci predstavljajo večinsko prebivalstvo, v pokrajini Sinkiang pa živi približno 8,3 milijona Ujgurov. Nekateri predstavniki te muslimanske manjšine, ki imajo tesnejše kulturne vezi z narodi v srednjeazijskih državah kot s Kitajci, kitajske oblasti obtožujejo, da pod krinko boja proti terorizmu izvajajo politično, versko in kulturno nasilje.

Ujgurski voditelji v izgnanstvu so medtem obtožili kitajske varnostne sile, da so se na miroljubne proteste odzvale s preveliko silo in nediskriminatorno streljale.

Se bo ponovil lanski Tibet?
Tokratno nasilje v Sinkiangu je najhujše v več kot letu dni, izgredi pa so spomnili tudi na smrtonosno nasilje v Tibetu marca lani, ki je izbruhnilo, ko so Tibetanci na ulicah prestolnice Lhasa napadli Kitajce. Sicer pa letos mineva tudi 60 let, odkar so kitajske enote vstopile v Sinkiang in območje mirno osvobodile. Zagovorniki neodvisnosti območja še vedno trdijo, da je bil ta korak invazija.

Izbruh nasilja na Kitajskem