Vhod v umetno mesto, ki naj bi v Dubaj privabilo na milijone turistov. Foto: Dubai Holding
Vhod v umetno mesto, ki naj bi v Dubaj privabilo na milijone turistov. Foto: Dubai Holding
Slavnostna predstavitev projekta, za katerim stoji družba dubajskega voditelja. Foto: Dubai Holding

Zdaj pa so šli še korak dlje in razkrili načrte za najambicioznejši projekt tega emiratskega mesta do zdaj: največje nakupovalno središče na svetu, zgrajeno znotraj 4,5 kvadratnega kilometra velikega "mesta" z uravnavanim podnebjem.

V prostranem kompleksu, ki ga oglašujejo kot prvo "mesto za pešce z uravnavano temperaturo", bodo stali največji tematski park na svetu, več kot sto hotelov in apartmajev, nakupovalna ulica, zgrajena po vzoru londonskega Oxford Streeta in losangeleškega Rodeo Driva, ter gledališka četrt po vzoru newyorškega Broadwaya.

Vrnitev megalomanskih projektov
V Mall of the World, "nakupovalnem središču sveta", kot je neskromno poimenovano, bosta tudi prostor za dogodke s kapaciteto do 15.000 obiskovalcev in četrt dobrega počutja, kjer si bodo obiskovalci lahko privoščili najrazličnejša razvajanja in lepotne operacije. Nakupovalno središče samo bo z 0,7 kvadratnega kilometra površine največje na svetu. Vse našteto bo povezano s promenadami, ki se bodo raztezale v dolžini 7 kilometrov.

Novico o projektu so ta konec tedna sporočili z velikim pompom, kot piše Independent, pa Mall of the World pomeni vrnitev megalomanskih, senzacionalističnih projektov, ki so zaznamovali nagel in ekstravaganten razvojni bum te puščavske države vse do finančne krize leta 2009, ki je močno prizadela nepremičninski trg. Zaradi krize so morali celo vrsto velikopoteznih projektov zmanjšati ali pa se jim kar odreči.

Dubaj kot celoletna destinacija
Maketo Mall of the World je slavnostno razkril dubajski šejk Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, z njim pa naj bi mesto postalo celoletna destinacija, ki bi pritegnila 180 milijonov turistov letno. "Nedavno smo napovedali, da nameravamo spremeniti Dubaj v kulturno, turistično in gospodarsko središče za dve milijardi ljudi v regiji in odločeni smo, da svojo vizijo tudi izpolnimo," je dejal šejk Mohammed, podpredsednik Združenih arabskih emiratov.

"Naše ambicije segajo višje od zgolj sezonskega turizma. Turizem je ključno gonilo našega gospodarstva, naš cilj pa je, da ZAE postanejo privlačna destinacija čez celo leto, zato bomo začeli ustvarjati podnebno uravnavano okolje, ki bi bilo prijetno tudi med poletnimi meseci."

Podatkov, kdaj naj bi bil projekt, za katerim stoji šejkova družba Dubai Holding, končan in koliko bo stal, še niso objavili. Trenutno sicer v Dubaju gradijo celo vrsto podobnih megalomanskih projektov, vključno s podvodnim hotelom in repliko Tadž Mahala - s to razliko, da bo dubajska kar štirikrat večja od izvirnika.