Varnostni svet je soglasno obsodil zadnjo severnokorejsko izstrelitev, kakšnih ukrepov pa ni sprejel. Foto: Reuters
Varnostni svet je soglasno obsodil zadnjo severnokorejsko izstrelitev, kakšnih ukrepov pa ni sprejel. Foto: Reuters
Severnokorejska raketa
Severna Koreja je sporočila, da je bila izstrelitev balistične rakete med drugim odgovor na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje. Foto: Reuters
Varnostni svet brez novih ukrepov obsodil Severno Korejo

Torkova severnokorejska izstrelitev rakete čez japonski otok Hokaido je povzročila izredno zasedanje Varnostnega sveta, ki je izstrelitev označil za nezaslišano, od Severne Koreje pa zahteval ustavitev raketnih preizkusov.

Ravnanje režima v Pjongjangu je najvišji organ ZN-a označil za grožnjo vsem državam članicam, kljub temu pa Severni Koreji za zdaj ni zagrozil z novimi sankcijami ali sprejel drugih ukrepov. Japonski veleposlanik pri ZN-u Koro Bešo je sicer dejal, da bi lahko bil naslednji korak resolucija z novimi sankcijami.

Kitajska je medtem sporočila, da z drugimi članicami Varnostnega sveta sodeluje pri razpravi o zadnjih dogodkih. "Na podlagi soglasja članic VS-ja bomo pripravili ustrezen odziv na zadnjo izstrelitev rakete," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal kitajski zunanji minister Vang Ji.

Vang ni želel povedati, ali pripravljajo nove sankcije. "O morebitnih novih ukrepih mora razpravljati Varnostni svet, doseženo pa mora biti soglasje," je poudaril.

Rusija in Kitajska sta sicer izrazili zaskrbljenost zaradi povečanih napetosti, del krivde zanje pa državi vidita tudi v vojaški dejavnosti ZDA na tem območju.

Pjongjang napovedal nove izstrelitve
Severna Koreja je medtem odgovorila, da je bila torkova izstrelitev rakete le "prvi korak" v njenih operacijah v Tihem oceanu. Izstrelitev je bila odgovor na trenutne skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, so sporočili iz Pjongjanga, izvedli pa so jo tudi ob obletnici sporazuma iz leta 1910, s katerim si je Japonska pripojila Korejski polotok, poroča BBC.

Severnokorejski državni mediji so objavili tudi vnovično grožnjo ameriškemu otoku Guam v Tihem oceanu.

Severna Koreja je raketo izstrelila v torek v bližini severnokorejske prestolnice Pjongjang, preletela je več kot 2700 kilometrov in dosegla najvišjo višino 550 kilometrov. Poletela je prek Japonske in padla v Tihi ocean. Gre za prvo tovrstno izstrelitev rakete od leta 2009.

Varnostni svet brez novih ukrepov obsodil Severno Korejo