Umrli so civilisti. Foto: EPA
Umrli so civilisti. Foto: EPA
Jihad Makdessi, predstavnik sirskega zunanjega ministrstva
Na sirskem zunanjem ministrstvu so napad zanikali in ga označili kot zelo tragičen izraz stanja v državi. Foto: EPA
Kofi Annan
Annan se trudi doseči ustavitev nasilja v Siriji. Čeprav so sirske oblasti že pred časom privolile v premirje, pa število žrtev še narašča. Foto: Reuters
Annan znova v Siriji
Pozivi Rusiji, naj zaostri stališča do Sirije

V izjavi za medije po nujnem sestanku v nedeljo so člani sveta sporočili, da pretirana uporaba sile nad civilisti krši mednarodno pravo in zaveze, ki jih je sirska vlada dala Varnostnemu svetu ZN-a. Vlado Bašarja Al Asada so pozvali, naj nemudoma preneha uporabljati težko orožje v naseljenih območjih in naj umakne vojsko s teh območij.

"Varnosti svet najostreje obsoja uboje moških, žensk in otrok in stotine ranjenih v vasi Houla v bližini Homsa v napadu, kjer so vladne sile uporabile topove in tanke v bližini naseljenih območij," so sporočili v izjavi. Sestanek Varnostnega sveta ZN-a je bil sklican, ker so želeli dati takojšen odziv na petkov pokol. Končna izjava pa je po mnenju poznavalcev rezultat dogovora in kompromisa članic Varnostnega sveta, zato je nekoliko omiljena.

Rusija se ni strinjala z obsodbo režima
Čeprav je Varnostni svet ZN-a obsodil tudi pobijanje civilistov od blizu, pa za petkov pokol ni naravnost obsodil vladnih enot, kakor sta predlagali Velika Britanija in Francija. Temu je namreč nasprotovala Rusija, saj je ruski veleposlanik v ZN-u Igor Pankin zatrjeval, da se še vedno ne ve, kaj točno se je zgodilo in kakšen je bil povod za poboj.

"Obstaja verjetnost, da je večina ubitih umrla zaradi vbodov z noži oziroma so bili usmrčeni iz neposredne bližine. Težko si predstavljamo, da bi sirska vlada ne le bombardirala, ampak izvajala tudi neposredne hladnokrvne usmrtitve," je Pankin dejal še pred sestankom. Sirija je sicer pomemben kupec ruskega orožja, prav tako ima Rusija v tej državi mornariško oporišče, ki je edino zunaj nekdanjega sovjetskega območja.

Lavrov: Vpleteni sta obe strani
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je očitno, da sta bili obe strani vpleteni v nasilje. "Območje nadzirajo uporniki, obkoljeno pa je z vladnimi silami," je povedal v Moskvi po pogovoru z britanskim zunanjim ministrom Williamom Haguom. Dodal je, da ni dvoma, da so vladne sile Hulo obstreljevale s topništvom in tanki ter da so bili nekateri ubiti od blizu in da so jih mučili. "Krivdo je treba ugotoviti objektivno. Nihče ne trdi, da vlada ni kriva, prav tako nihče ne trdi, da niso krivi oboroženi skrajneži," je dodal.

Šokirana tudi Kitajska
Oglasila se je tudi Kitajska, ki je ena glavnih zaveznic režima v Damasku. Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo globoko pretresenost in napad obsodilo ter obe strani v Siriji pozvalo k takojšnji uresničitvi Annanovega mirovnega načrta.

Annan znova v Siriji
Grozovit in brutalen zločin v pokrajini Homs sta že v soboto obsodila tako generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun kot posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan. Opazovalna misija odposlancev ZN-ja še naprej raziskuje, kaj se je zgodilo.

V Sirijo je znova odšel tudi Annan. Po prihodu v Damask je povedal, da je zgrožen zaradi brutalnega napada. Pričakuje, da bodo sirske oblasti naredile veliko odločnejše korake k mirnemu reševanju krize v državi. V torek naj bi se Annan srečal z Al Asadom. Ob prihodu je petkov pokol več kot sto ljudi v Houli označil za grozljiv in šokanten ter dejal, da bo imel globoke posledice. "Pretresen in šokiran sem zaradi tragičnih dogodkov pred dvema dnevoma," je dejal.

Annan se bo med obiskom ob visokih predstavnikih oblasti sestal tudi s predstavniki opozicije in civilne družbe ter vodjo opazovalne misije ZN-a v Siriji Robertom Moodom. To je drugi Annanov obisk v Siriji, odkar je bil pred tremi meseci imenovan za posebnega odposlanca za Sirijo. Med prvim obiskom v Siriji 10. marca je dobil zagotovila obeh strani, da bodo spoštovali njegov mirovni načrt, ki predvideva tudi ustavitev ognja. Ta velja od 12. aprila, kljub temu pa vsakodnevno poročajo o njegovih kršitvah.

"Gnali so nas skupaj kot ovce"
Protivladne skupine, ki že 15 mesecev zaman zahtevajo odstop predsednika Al Asada, medtem poročajo, da so vladne sile v petek bombardirale naseljena območja zaradi demonstracij, v Houli pa naj bi pobijali pripadniki provladne milice Šabiha.

Prihaja vse več podrobnosti napada. Trupla so bila raztresena po vsej vasi, otrokom so prerezali vratove. "Člani milice so vstopili v naše domove. Nosili so vojaške uniforme. Gnali so nas skupaj kot ovce in začeli streljati. Umrla sta moj oče in moj brat, edini sin v družini. Ubili so mi tudi sedem sester," je opisala ranjena ženska, ki je napad preživela.

Vlada odgovornost za napad zavrača
Uradni Damask odgovornost zanika in jo pripisuje terorističnim skupinam, poročila britanskih, francoskih in nemških odposlancev pa so označili kot 'cunami laži'. "Ženske, otroci in starci so bili ubiti. To ni odtis herojske sirske armade," je poudaril predstavnik sirskega zunanjega ministrstva.

Pokol v vasi Houla je eden najhujših dogodkov v zadnjem letu, odkar potekajo upori in vstaje proti oblastnikom. Število žrtev se povečuje iz dneva v dan. Po zadnjih podatkih ZN-a je nasilje zahtevalo življenja več kot 12.000 ljudi.

Annan znova v Siriji
Pozivi Rusiji, naj zaostri stališča do Sirije