Eden izmed ranjenih Iračanov v streljanju varnostnikov Blackwaterja. Foto: Reuters
Eden izmed ranjenih Iračanov v streljanju varnostnikov Blackwaterja. Foto: Reuters
Nick Slatten
Nick Slatten (v sredini) je bil obsojen zaradi umora. Foto: Reuters

Porota ameriškega zveznega sodišča v Washingtonu je četverico obsodila po 30 od 33 točk obtožnice. Nad odločitvijo porote so bili presenečeni tako Iračani kot odvetniki obtoženih.

Varnostniki podjetja Blackwater, ki jih je za diplomatsko varnost najelo ameriško zunanje ministrstvo, so 16. septembra leta 2007 streljali na trgu v Bagdadu, kjer so ubili 14 in ranili 17 ljudi. Trdili so, da je šlo za samoobrambo in da so le odgovorili na napade.

Iraške priče so jih postavile na laž
Ameriško tožilstvo je dokazalo, da gre za laž. Za priče je poklicalo več deset Iračanov, ki so potrdili, da na varnostnike Blackwaterja ni streljal nihče. Na stran tožilstva je stopil tudi eden izmed nekdanjih kolegov obtoženih, ki je priznal umor matere voznika v avtomobilu. Za umor voznika so obsodili Slattna, ki je Iračana ustrelil z ostrostrelsko puško iz oklepnega vozila.

Slattnovi kolegi - Paul Slough, Evan Liberty in Dustin Heard - so bili obsojeni za uboj, poskus uboja in prekrška z orožjem, zaradi česar jim grozi najmanj 30 let zapora.

Sodni proces je trajal 11 tednov, pričale so iraške žrtve in njihovi sorodniki ter prijatelji, priče in tudi nekdanji kolegi obtožencev. Tožilstvo je med procesom opozarjalo na zaničevalen odnos varnostnikov Blackwaterja do iraških civilistov.