Pedofilski škandali so močno omajali ugled Cerkve. Foto: Reuters
Pedofilski škandali so močno omajali ugled Cerkve. Foto: Reuters
Škofi se bodo zagovarjali zaradi zlorab

Novi oddelek bo spadal pod Kongregacijo za doktrino vere, ki skrbi za doktrino Rimskokatoliške cerkve. V izjavi za javnost piše, da bodo škofom sodili za zločine pri zlorabi duhovniške službe v povezavi z zlorabami mladoletnikov.

Z ustanovitvijo omenjenega razsodišča je Frančišek I. ugodil glavni zahtevi žrtev pedofilskih duhovnikov, ki so od Vatikana več let zahtevali oblikovanje jasnih pravil za odgovornost škofov za duhovnike v svojih škofijah, tudi če sami niso neposredno odgovorni za zlorabe.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da bodo škofom tudi sodili, če se bo izkazalo, da niso preprečili spolne zlorabe otrok.

Papež se je za oblikovanje novega oddelka odločil na podlagi priporočil, ki jih je pripravila posebna komisija za preiskavo zlorab otrok v Rimskokatoliški cerkvi.

Naloga komisije, v kateri so tako duhovniki kot laiki, med njimi tudi žrtve pedofilskih zlorab, je bila priprava pravil, s katerimi bi v prihodnje preprečili zlorabe otrok in pomagali žrtvam v procesu okrevanja.

Niz pedofilskih škandalov v duhovniških vrstah je v zadnjih letih močno zamajal ugled Cerkve, ki se je znašla pod plazom obtožb, da je naredila premalo za zaščito otrok.

Škofi se bodo zagovarjali zaradi zlorab