O'Brien je zaradi obtožb, da je ponujal spolne usluge duhovnikom, februarja lani odstopil s položaja vodje nadškofije St. Andrewsa in Edinburgha. Foto: EPA
O'Brien je zaradi obtožb, da je ponujal spolne usluge duhovnikom, februarja lani odstopil s položaja vodje nadškofije St. Andrewsa in Edinburgha. Foto: EPA

O'Brien je zaradi obtožb februarja lani, mesec dni pred načrtovano upokojitvijo, odstopil s položaja vodje nadškofije St. Andrewsa in Edinburgha. Znan je kot oster nasprotnik pravic istospolno usmerjenih.

Njegov naslednik na položaju nadškofa Leo Cushley je dejal, da preiskava kaže na resnost, s katero se obtožbe obravnavajo, vse vpletene pa je pozval k sodelovanju z vodjo preiskave, malteškim škofom Charlesom Sciclunaom. "Verjamem, da je to pozitiven korak k resnici in morebitni spravi," je dejal Cushley.

Domnevna žrtev, znana le kot Lenny, je dejala, da je zadovoljna, da se je Cerkev spopadla s potrebo po procesu za ugotovitev resnice. Lenny je dodal: "Če stvar ne bi prišla v javnost februarja, če ne bi bilo vztrajnih pozivov k ukrepanju, ne bi prišli do te točke."

Priznal neprimerno vedenje
Ob odstopu je O'Brien priznal, da je bilo njegovo spolno vedenje občasno neprimerno. Opravičil se je in tiste, ki jih je "užalil", prosil odpuščanja. "Želim priznati, da je bilo moje spolno vedenje občasno pod ravnjo, ki se pričakuje od mene kot duhovnika, nadškofa in kardinala," je dejal O'Brien. "Tistim, ki sem jih užalil, se opravičujem in jih prosim za odpuščanje. Opravičujem se tudi Katoliški cerkvi in škotskemu ljudstvu," je dejal.