Spolne zlorabe duhovnikov so zadele tudi škotsko Cerkev. Foto: Reuters
Spolne zlorabe duhovnikov so zadele tudi škotsko Cerkev. Foto: Reuters
Kardinal Keith O'Brien je moral zaradi škandala odstopiti. Foto: EPA

Kot poroča Guardian, naj bi se napovedoval velik škandal, podoben tistemu, ki je pripeljal do odstopa kardinala Keitha O'Briena, nadškofa Edinburga in St. Andrewsa.
Oče Michael - polnega imena še ne želi razkriti, dokler mu ne odgovorijo iz Rima - pravi, da ga je kot semeniščnika spolno napadel župnijski duhovnik, oče Paul Moore. Oče Michael trdi, da v vseh teh 17 letih, kolikor je minilo od napada, Cerkev ni želela obravnavati njegove prijave, namesto tega pa je kaznovala njega, ne pa tudi napadalca. Čeprav okreva po raku, mu je gallowayski škof John Cunningham zavrnil prošnjo po lažjih zadolžitvah, Cerkev pa zahteva, naj odstopi ali pa ga bo izločila sama.

Duhovniku, ki je Moora policiji prijavil že leta 1997, se zdi, da mora trpeti vse to prav zaradi tega, ker je razkril Moorovo početje. "To je tragična zgodba. Zgodba o prikrivanju, prevari in lažeh. Cerkev je velika mafija, ki te zna povsem poteptati. Storili bodo vse, da me uničijo."

Menjava za osramočenega O'Briena
Do novih internih spopadov v škotski Cerkvi prihaja le nekaj dni zatem, ko je bil vatikanski diplomat Leo Cushley imenovan kot zamenjava za O'Briena, ki je odstopil zaradi "neprimernega spolnega vedenja" do duhovnikov, ki naj bi jim bil mentor. Oče Michael se je že leta 1996 obrnil na O'Briena, a brez koristi. Po pomoč je šel tudi k njegovemu predhodniku, škofu Mauriceu Taylorju, nedavno pa tudi k O'Brienovemu začasnemu nasledniku, nadškofu Philipu Tartaglii. Zadnji je trdil, da mu ne more pomagati, ker da za to preprosto nima pristojnosti.

Po navedbah očeta Michaela naj bi se napad zgodil v cerkvi v Prestwicku leta 1996. "Ko sem se zbudil, me je Moore božal pod pižamo. Pozneje sem pred vrata postavil stol in sem včasih slišal, kako skuša nekdo priti v sobo." Incident naj bi se ponovil še enkrat, a ni vedel, na koga naj se obrne. Medtem se je pojavil še neki mladenič, ki pravi, da ga je Moore kot ministranta spolno zlorabil, očetu Michaelu pa je dal podatke o še eni domnevni žrtvi.

Pozivi k upokojitvi
Oče Michael trdi, da je Taylor vztrajal, da ostane v župniji, Mooru pa svetoval, naj ga obišče. Moore naj bi se odzval precej agresivno in med možakarjema je izbruhnilo ruvanje, nato naj bi Moore planil v jok in vse priznal, vključno z neprimernim spolnim vedenjem do svojih sorodnikov. Zlorabe naj bi priznal tudi Taylorju, a ta je Michaelu zapovedal, naj o tem ne govori nikomur. Ta se je vseeno obrnil na policijo, ki mu je obljubila, da bo primer raziskala, a se je vse skupaj ustavilo pri tem. Moora so medtem brez pojasnil poslali v Southdown, kanadski center za zdravljenje duhovščine s psihološkimi težavami, po vrnitvi na Škotsko pa se je upokojil.

Zdaj Cerkev poziva Michaela, ki je v svojih 50. letih, naj se upokoji tudi on. "Kar prestajam in sem moral prestajati, je čisto zlo. Če bi vedel, kaj me čaka, ko sem takrat na posvetitvi ležal na tleh, bi vstal in odkorakal. Svoje življenje sem posvetil duhovščini, misleč, da gre za dobroto, prijaznost in vse, za kar sem si želel prizadevati. A sem odkril, da se ne bi mogel bolj motiti."

Škotska Katoliška cerkev zadeve ne želi komentirati, češ da gre za "kompleksno pravno situacijo".