Veselje osvobojenih talcev. Foto: Reuters
Veselje osvobojenih talcev. Foto: Reuters
Plinsko polje Amenas
Plinski kompleks v Alžiriji nadzorujejo britansko podjetje BP, norveško podjetje Statoil, državno podjetje Alžirije Sonatrach in japonsko podjetje JGC Group. Foto: Reuters
Alžirski tanki
Reševalna operacija v puščavi še ni končana. Foto: Reuters

V reševalni akciji alžirske vojske v plinskem kompleksu Amenas je bilo osvobojenih 650 talcev, med njimi 573 domačih delavcev in okoli 100 od 132 tujih delavcev. Za zdaj še ni znano, koliko ljudi je umrlo v četrtkovi reševalni akciji.

Po nekaterih podatkih naj bi umrlo 30 talcev, med njimi tudi tuji delavci, in najmanj 18 ugrabiteljev, ki so plinski kompleks napadli v sredo in sporočili, da gre za odgovor na francosko posredovanje proti islamskim upornikom na severu Malija.

Na račun vojaške operacije in politike obveščanja alžirskih oblasti so vlade zahodnih držav izrazile ostro kritiko. Japonska vlada je sporočila, da o reševalni operaciji sploh ni bila obveščena. Po prvih podatkih sta med mrtvimi dva Japonca, trije so na prostosti, usode 14 pa ne poznajo.

Norveški premier Jens Stoltenberg je sporočil, da je njegova vlada alžirsko uradno pozvala, naj zadrži vojaško posredovanje za zaščito talcev, ta pa ga je nato obvestila, da reševanje že poteka.

Alžirska vojska je sicer do zdaj prevzela nadzor le nad delom kompleksa na vzhodu Alžirije. Kot je poročala alžirska tiskovna agencija APS, so osvobodili bivalni del. To pa še ne velja za proizvodne dele kompleksa, kjer je vojska za zdaj le obkolila napadalce.

Ponudba za Američane
Ugrabitelji, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida, so sporočili, da so zajete ameriške delavce pripravljeni zamenjati za dva skrajneža, ki sta zaprta v ZDA. Gre za Pakistanca Afjaha Sidikija in Egipčana Omarja Abdelarahmana, znanega tudi pod vzdevkom "slepi šejk". Skrajneži niso pojasnili, koliko ameriških talcev zadržujejo.

Ameriški predsednik Barack Obama je v nenehnih stikih z alžirskimi oblastmi, o drami s talci pa se je pogovarjal tudi z britanskim premierjem Davidom Cameronom, so sporočili iz Bele hiše.

Cameron je pojasnil, da se je prva faza vojaške operacije resda končala, a gre za velik kompleks in vojska na območju še vedno poskuša pregnati ugrabitelje in išče talce.

Ugrabitelji so tudi zagrozili z novimi napadi in vse Alžirce pozvali, naj se držijo stran od tujih poslopij. "Tam bomo, ko nas ne bo nihče pričakoval," je povedal eden izmed predstavnikov ugrabiteljev.

Drama s talci v Alžiriji
Drama s talci v Alžiriji