Osebje libijskega veleposlaništva v Londonu je moralo zapustiti prostore veleposlaništva, libijski uporniki pa so že imenovali novega predstavnika. Foto: EPA
Osebje libijskega veleposlaništva v Londonu je moralo zapustiti prostore veleposlaništva, libijski uporniki pa so že imenovali novega predstavnika. Foto: EPA
London
Pred veleposlaništvom so se zbrali tudi privrženci libijskih upornikov z njihovo zastavo, ki bo kmalu visela na zgradbi veleposlaništva. Foto: EPA

Velika Britanija je v sredo še povečala mednarodni pritisk na libijskega voditelja Moamerja Gadafija in priznala libijski prehodni svet, kot so pred njo že storile Francija in ZDA. Poleg tega je iz Londona izgnala vse zaposlene na libijskem veleposlaništvu in libijski nacionalni svet, ki zastopa upornike, pozvala k imenovanju novega libijskega veleposlanika na Otoku.

Britanski zunanji minister William Hague je dejal, da je "libijski nacionalni svet pokazal svojo zavezanost bolj odprti in demokratični Libiji, kar je v popolnem nasprotju z Gadafijevim nasiljem nad libijskim prebivalstvom, ki ga je stalo vse legitimnosti". Ob tem je pojasnil še, da so se na zadnjem srečanju libijske kontaktne skupine v Carigradu odločili, da bodo prehodni nacionalni svet priznali kot legitimo oblast v Libiji.

"Neodgovorno dejanje, ki je brez primere v zgodovini"
Namestnik zunanjega ministra Gadafijeve vlade Khaled Kaim je povedal, da je dejanje Velike Britanije neodgovorno. "Gre za dejanje, ki nima primere v diplomatski zgodovini," je dejal Kaim in ob tem dodal, da je določitev nelegalna, in izrazil presenečenje, da se je Velika Britanija odločila za tako potezo. "Če bodo Veliki Britaniji sledile še druge države, se bo mednarodna diplomacija spremenila v kaos," je še povedal.

"Britanska poteza krši nacionalno britansko in mednarodno pravo, še posebej Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961," je dejal Kaim in dodal še, da sam osebno meni, da gre za madež v britanski zgodovini. Ob tem je zagotovil še, da bodo skušale libijske oblasti tako prek britanskih sodišč kot prek Meddržavnega sodišča v Haagu preklicati odločitev. Kaim je Veliko Britanijo in Francijo obsodil tudi zaradi njune podpore upornikom na vzhodu Libije.

Libijski uporniki že imenovali novega veleposlanika
Britansko zunanje ministrstvo je Gadafijevemu odposlaniku poslov dalo tri dni časa, da zapusti London, libijski nacionalni svet pa je medtem že imenoval Mahmuda al Nakuja, pisatelja in novinarja, za novega libijskega veleposlanika v Londonu. BBC je ob tem poročal, da je al Naku kar 33 let živel v izgnanstvu zaradi nasprotovanja Gadafijevemu režimu.

Pred Veliko Britanijo so libijske upornike že priznale nekatere druge države, tudi Slovenija. BBC je poročal, da so ZDA dva tedna po priznanju nacionalnega sveta od prejele tudi uradno prošnjo za ponovno odprtje libijskega veleposlaništva v Washingtonu. Ameriške oblasti so sporočile, da prošnjo še preučujejo.

Ponudba upornikov Gadafiju potekla
Libijski uporniki so v sredo sporočili, da je potekel rok ponudbe Gadafiju, pod katerimi pogoji lahko ostane v državi. Med pogoji so uporniki navedli, da bi moral Gadafi odstopiti s položaja, se odreči vsem pooblastilom in privoliti v ostro nadzorovano življenje. Ponudbo, ki je sestavljena iz treh točk, je Gadafiju predal posebni odposlanec Združenih narodov.

Spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki se nadaljujejo, prav tako napadi koalicijskih sil. Ker se s stopnjevanjem spopadov mirna rešitev spora vse bolj odmika, je zelo verjetno, da se bodo spopadi nadaljevali tudi v muslimanski svetu mesec ramazanu, ki se bo začel avgusta.